KLACHTEN AAN HET BEEN-VOET
Klachten in het been kunnen o.a. uit de heup, de knie, de enkel, de voet, maar ook uit de rug komen. Het is dus belangrijk om te onderscheiden waar de pijn vandaan komt.
Pijn in de knie komt veel voor. Mensen met kniepijn hebben pijn of pijnscheuten in de knie. De pijn zit dan rondom de knieschijf, aan de binnen of buitenkant van de knie of aan de achterzijde. Soms kan de pijn ook in het bovenbeen zitten (quadriceps of hamstrings) of met het onderbeenbot te maken hebben. Sommige mensen hebben voortdurend pijn, anderen af en toe.
Er zijn veel verklaringen mogelijk voor jouw type kniepijn, zoals bijvoorbeeld "a-specifieke kniepijn" waarbij het knie gewricht bijvoorbeeld minder goed beweegt of het kapsel of de banden zijn geïrriteerd, een scheur van de meniscus, voorste kruisband of de kniebanden, of bijvoorbeeld slijtage van de knie. Meer informatie over de betreffende klacht kun je vinden op de specifieke pagina.
Maar ook pijn in de heup komt veel voor, de pijn wordt dan voornamelijk gevoeld in de lies. Heupklachten komen veel voor bij mensen boven de 60 jaar. Manuele therapie is effectief voor beginnende heupslijtage.
Meer informatie over verschillende aandoeningen kun je vinden door op de specifieke pagina te klikken: slijtage van de heup, slijmbeursontsteking van de heup, slijtage van de knie, klachten van de knieschijf, meniscus klachten, voorste kruisband scheur.
4 Feiten over knie
- Kniepijn staat in Nederland in de top 3 van klachten
- Ongeveer 45% van de mensen krijgt een keer pijn in de knie
- Slechts 5% van alle mensen krijgt een keer te maken met meniscusletsel en voor voorste kruisbandletsel ligt dit percentage nog lager
- Een klikkend geluid in de knie komt bij bijna iedereen voor
Wat kunt je zelf doen bij knie pijn? 4 tips
Blijf bewegen
Het is belangrijk om te blijven bewegen. Probeer je dagelijkse activiteiten te blijven uitvoeren en pas ze aan waar nodig. Als een bepaalde beweging de kniepijn erger maakt, kun je deze beter niet meer doen. Doen veel bewegingen pijn, probeer dan om een paar keer per dag je schouder verschillende kanten op te bewegen. Wissel bewegingen af. Raadpleeg een deskundige voor advies op maat.
Denk positief
Negatieve maar ook positieve gedachten hebben invloed op je herstel. Hoe meer zorgen je je zich maakt, hoe minder snel je herstelt. Het is heel begrijpelijk dat je zorgen hebt ten aanzien van je klachten. Het kan helpen om informatie over je klachten te krijgen zodat je weet waar je aan toe bent en wat je kan verwachten.
Blijf actief in werk en huis
Het is goed om actief te blijven, in huis of op je werk. Misschien dat je de eerste paar dagen je werkzaamheden wat moet aanpassen of ze wat langzamer moet doen. Belangrijk is om actief en in beweging te blijven.
Een éénmalig consult bij FYSIO-EXPERTS kan je helpen om in te schatten met wat voor type klachten je te maken heeft, wat je kunt verwachten en welke adviezen specifiek voor jou van toepassing zijn.