/ Fysio-experts - PSYCHOSOMATIEK

PSYCHOSOMATISCHE KLACHTEN

Hoe vaak komt het voor?

Psychosomatische klachten komen heel veel voor. Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten waarbij psychische of sociale aspecten een rol spelen. Deze factoren kunnen een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de klachten, maar ze kunnen deze ook in stand houden, waardoor het langer duurt om te herstellen. Vaak wordt bij psychosomatische klachten geen fysieke oorzaak gevonden die de klachten (volledig) kan verklaren. Natuurlijk is het geruststellend om te weten dat er met het lichaam niets mis is, maar aan de andere kant kan het ook onzekerheid en vragen geven. “Wat is er dan wel aan de hand? Mijn klachten zijn toch echt en zitten toch niet tussen mijn oren?” Het is belangrijk om te weten dat de klachten inderdaad echt zijn en net zo serieus genomen moeten worden als klachten waarvoor wel een fysieke oorzaak aan te wijzen is. Er moet alleen breder gekeken worden dan alleen het lichaam om de klachten te kunnen begrijpen. Het begrip psychosomatische klachten is erg breed, er vallen allerlei verschillende soorten klachten onder. Het kan bijvoorbeeld gaan om pijn die niet lichamelijk te verklaren is, heel hevig is, lang aanhoudt of steeds terug komt. Maar naast pijn kunnen ook vermoeidheid, duizeligheid, ademhalingsproblemen, benauwdheid, hartkloppingen of een gespannen gevoel psychosomatisch zijn. Deze klachten kunnen op zichzelf staan, maar ook in combinatie voor komen. Meer informatie over specifieke klacht kun je vinden op de specifieke pagina: o.a. overspannen/burn out, dysfunctioneel ademhalen, chronische pijn, psychosomatiek bij kinderen. Psychosomatische klachten kunnen samen gaan met psychische problematiek als een depressie of angststoornis, maar dit is lang niet altijd het geval. Het ontbreken van deze mate van psychische klachten wil dus niet zeggen dat er geen sprake kan zijn van psychosomatische klachten. Vind je hier niet wat je zoekt of heb je andere vragen, dan kun je contact met ons opnemen.

Feiten over psychosomatiek

  •  Psychosomatische klachten zitten niet tussen je oren
  •  Psychosomatische klachten zijn net zo belangrijk en "echt" als dat somatische klachten zijn
  •  SOLK (Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten) is de meest voorkomende klacht bij de huisarts

 

Wat kunt je zelf doen? 4 tips

Blijf bewegen

Het is belangrijk om te blijven bewegen. Probeer je dagelijkse activiteiten te blijven uitvoeren en pas ze aan waar nodig. Als een bepaalde beweging de klachten erger maakt, kun je deze beter niet meer doen. Doen veel bewegingen pijn, probeer dan om een paar keer per dag je schouder verschillende kanten op te bewegen. Wissel bewegingen af. Raadpleeg een deskundige voor advies op maat.

 

Denk positief
Negatieve maar ook positieve gedachten hebben invloed op je herstel. Hoe meer zorgen je je zich maakt, hoe minder snel je herstelt. Het is heel begrijpelijk dat je zorgen hebt ten aanzien van je klachten. Het kan helpen om informatie over je klachten te krijgen zodat je weet waar je aan toe bent en wat je kan verwachten.

 

Blijf actief in werk en huis
Het is goed om actief te blijven, in huis of op je werk. Misschien dat je de eerste paar dagen je werkzaamheden wat moet aanpassen of ze wat langzamer moet doen. Belangrijk is om actief en in beweging te blijven.

 

Een éénmalig consult bij FYSIO-EXPERTS kan je helpen om in te schatten met wat voor type klachten je te maken heeft, wat je kunt verwachten en welke adviezen specifiek voor jou van toepassing zijn.

Spacer