/ Fysio-experts - UITSTRALENDE PIJN BEEN

UITSTRALENDE PIJN - BEEN

Uitstralende pijn in het been kan verschillende oorzaken hebben. Naast een lage rug hernia zijn er nog twee andere regelmatig voorkomende oorzaken. Om de beste manier van behandelen te bepalen, is het natuurlijk belangrijk om eerst onderzoeken wat de oorzaak is.

 

Twee bekende oorzaken zijn:

Uitstralende pijn vanuit een tussenwervelgewricht - referred pain

Gevoelige zenuw - neuromechanosensitiviteit

 

 

UITSTRALENDE PIJN VANUIT EEN TUSSENWERVELGEWRICHT – REFERRED PAIN

Wat is het referred pain?

Een bekende oorzaak van uitstralende pijn, een die gewoonlijk niet verder gaat dan de bil en het bovenbeen (tot en met de knie), komt doordat er een probleem in het bewegen van een tussenwervelgewricht is. In de Engelstalige wetenschappelijke literatuur wordt dat “referred pain” genoemd (Bogduk 2004), in Nederland heet het ook wel “weerpijn”. Het komt voor bij zo’n 30-40% van alle patiënten met rugpijn (Datta 2009).

Ook vanuit het SI-gewricht (de gewrichten tussen de bekkenhelften en het heiligbeen) straalt vaak pijn uit naar bil en soms bovenbeen (Kurusowa 2015). Meer over het SI-gewricht leest u hier op onze website.

Het wordt veroorzaakt door twee mechanismen:

  • het tussenwervelgewricht en het gebied waar pijn naar uitgestraald en gevoeld wordt, hebben dezelfde zenuwen die het gevoel er in doorgeven aan het brein. Zo kan er, door de verwerking van signalen in het brein, een soort “echo” van pijn in de schouder en bovenarm ontstaan als één van de onderste vier tussenwervelgewrichten niet goed beweegt (Manchikanti 2016). 
  • hoe langer pijn lokaal in een tussenwervelgewricht zit, des te minder goed is het brein in staat die precieze plek nog te lokaliseren. Wat eerst een precies plekje in het representatie-gebied van het tussenwervelgewricht in het brein (homunculus) was, is langzaam een uitbreidend vlekje geworden. Het gebied breidt zich uit naar ernaast gelegen gebieden (schouder en bovenarm). Dit wordt ook wel “smudging” of “vervlekking” genoemd (Tsao 2008; Schabrun 2016). Meer uitleg hierover kunt u op de INFO-pagina Pijn en het Brein van onze website lezen en u kunt er leuke informatieve video’s over zien.

 

De behandeling

De behandeling van referred pain is veelomvattend en richt zich natuurlijk op de niet-goed functionerende tussenwervelgewrichten. Maar ook op de kleine lokale spieren die de wervels “besturen” (zie ook de pagina met informatie over spiercontrole op deze website). Daarnaast is het belangrijk om voldoende goede “input” te geven aan de representatievelden in het brein.

Logischerwijs zijn Marloes Thoomes-de Graaf en Erik Thoomes als manueel therapeuten de fysio EXPERTS in het behandelen van deze ‘referred pain’ klachten van de tussenwervelgewrichten.

 

GEVOELIGE ZENUW – NEUROMECHANOSENSITIVITEIT

Wat is een gevoelige zenuw?

Neuromechanosensitiviteit is de overgevoeligheid van zenuwen voor mechanische rek, trek of druk.

Het carpaal tunnel syndroom is een voorbeeld van klachten ten gevolge van te grote druk op de zenuwen in de pols. Maar: overal in je lijf kunnen zenuwen onder te grote druk of trek komen te staan en daarvoor overgevoelig worden. De zenuwen in het been lopen gedraaid, gevouwen en gekronkeld vanaf de onderrug door het been naar de voet. Deze harmonica-achtige kronkeling is bedoeld om de zenuw te beschermen tegen rek en druk van buitenaf. Zenuwen zijn maar beperkt in staat (langdurige) rek of druk te weerstaan. De vaak trekkende, licht stekende soms licht prikkelende klachten worden vaak omschreven alsof er een te korte spier” klachten geeft. Door goed lichamelijk onderzoek te doen kan een manueel therapeut het verschil duidelijk te maken.

 

De behandeling

De behandeling is gericht op het bewegen van de zenuw ten opzichte van al het omliggende weefsel, zoals spieren, botten en kapsels. Dit zijn hele fijne bewegingstechnieken en oefeningen met als doel de zenuw te ontplooien en binnenin de zenuw de voedende vloeistoffen beter te laten “stromen”.

Als manueel therapeuten zijn Marloes Thoomes-de Graaf en Erik Thoomes de fysio EXPERTS in het behandelen van deze klachten.

Spacer