PIJN IN DE ONDERRUG
Hoe vaak komt het voor?
Pijn in de onderrug komt veel voor. Vaak betekent dit niet dat de rug kapot of beschadigd is. Mensen met lage rugpijn hebben pijn of pijnscheuten in de onderrug. Dat gaat dan om het gebied tussen het stuitje en zo’n vijftien centimeter daarboven. De pijn kan links, rechts, in het midden of aan allebei de kanten zitten. De pijn straalt soms ook uit naar bijvoorbeeld de bil of het bovenbeen. Ook kan er sprake zijn van een slapend of tintelend gevoel. Sommige mensen hebben voortdurend pijn, anderen af en toe.
Er zijn veel verklaringen mogelijk voor jouw type lage rugpijn, zoals bijvoorbeeld "a-specifieke lage rugpijn" waarbij een gewrichtje bijvoorbeeld minder goed beweegt of bijvoorbeeld verminderde spiercontrole. Meer informatie over de betreffende klacht kun je vinden op de specifieke pagina: lage rugpijn, spiercontrole, lage rugpijn met uitstraling naar het been, SI klachten, hernia, slijtage, kanaalstenose, spondylolisthesis.
6 feiten over lage rugpijn
- Meer dan 90% van de mensen met rugpijn kan blijven werken
- Tussen de 50 en 90% van de volwassenen heeft weleens rugpijn
- Jaarlijks heeft ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking last van de onderrug
- Lage rugpijn verdwijnt bij 75% tot 90% van de mensen spontaan binnen 4 tot 6 weken
- Mensen die snel naar een manueel therapeut gaan, hebben minder lang en minder erge klachten.
- Rugpijn betekent vaak niet dat de rug beschadigd is, wel dat uw rug gevoelig is. Bij maar 1 tot 2% van de gevallen komt de pijn door een aantoonbare afwijking zoals een botbreuk of reuma
Wat kunt je zelf doen bij lage rugpijn? 4 tips
Blijf bewegen
Het is belangrijk om te blijven bewegen. Probeer je dagelijkse activiteiten te blijven uitvoeren en pas ze aan waar nodig. Als een bepaalde beweging de rugpijn erger maakt, kun je deze beter niet meer doen. Doen veel bewegingen pijn, probeer dan om een paar keer per dag je schouder verschillende kanten op te bewegen. Wissel bewegingen af. Raadpleeg een deskundige voor advies op maat.
Denk positief
Negatieve maar ook positieve gedachten hebben invloed op je herstel. Hoe meer zorgen je je zich maakt, hoe minder snel je herstelt. Het is heel begrijpelijk dat je zorgen hebt ten aanzien van je klachten. Het kan helpen om informatie over je klachten te krijgen zodat je weet waar je aan toe bent en wat je kan verwachten.
Blijf actief in werk en huis
Het is goed om actief te blijven, in huis of op je werk. Misschien dat je de eerste paar dagen je werkzaamheden wat moet aanpassen of ze wat langzamer moet doen. Belangrijk is om actief en in beweging te blijven.
Een éénmalig consult bij FYSIO-EXPERTS kan je helpen om in te schatten met wat voor type klachten je te maken heeft, wat je kunt verwachten en welke adviezen specifiek voor jou van toepassing zijn.