SPONDYLOLISTHESIS
Hoe vaak komt een spondylolysis voor?
Ongeveer 6% van de mensen krijgt te maken met een spondylolisthesis (Frymoyer 91). In het overgrote merendeel betreft het de onderste wervel (82%) (Frymoyer 91).
Wat is een spondylolisthesis?
Een spondylolisthesis is een moeilijk woord voor het afglijden van de wervel. Meestal gebeurd dit dus op het onderste niveau, L5-S1. De wervel kan naar "voren" glijden (richting de buik) of naar achteren. Het merendeel betreft een afschuiving naar voren toe. De mate van afschuiving wordt uitgedrukt in een ernstigheidsgraad (van Graad I tot Graad III). Bij graad III (de ergste) is er sprake van een afschuiving van 50%. De afglijding kan aangeboren zijn, traumatisch plaats vinden of door "ouderdom" (spondylose) komen. De pijnklachten die hierbij horen zijn pijn in de lage rug met eventueel uitstraling naar bijvoorbeeld de hamstring. Meestal heb je de neiging om korte pasjes te maken tijdens het lopen. In veel gevallen hebben mensen echter niet zo veel last van de afglijding. Een spondylolisthesis komt heel veel voor veel bij mensen die hier helemaal geen hinder van ondervinden. In veel gevallen is er dan dus ook geen behandeling nodig.
De behandeling van lage rugpijn ten gevolge van een spondylolisthesis
Als jouw klachten overeenkomen met de klachten die horen bij een spondylolysthesis en deze is aangetoond m.b.v. een röntgenfoto, of CT-scan, dan is het slim om een specifieke behandeling toe te passen. Voor een kleine groep mensen is een operatie een uitkomst, dan worden de wervels aan elkaar vast gemaakt. De behandeling bij de fysiotherapie bestaat voornamelijk uit het gecontroleerd leren bewegen (omdat stabiliteit juist belangrijk is bij een verschuiving), versterking van de grote spieren en het soepel houden van de rest van de rug.
ONZE FYSIO-EXPERTS BIJ LAGE RUGKLACHTEN
Onze Fysio-Experts op dit gebied zijn Bart Kooter en Marloes de Graaf, zij zijn beide manueel therapeut.