/ Fysio-experts - SLIJTAGE VAN DE DUIM

SLIJTAGE VAN DE DUIM

Hoe vaak komt slijtage van de duim voor?

Duimbasisartrose ook wel slijtage genoemd komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. De meeste mensen in de leeftijdscategorie van 55 jaar en ouder heeft kenmerken van artrose van de hand of pols zichtbaar op een röntgenfoto. Belangrijk is dat maar 20% daarvan daadwerkelijk klachten ondervind (NHG).

 

Wat is artrose van de duim?

Slijtage van de duim is geen echte slijtage. Ons gewricht, vooral het kraakbeen in ons gewricht, wordt gevoed door een vloeistof (synovia). Deze vloeistof veranderd langzaam van kwaliteit waardoor ons kraakbeen minder goed wordt gevoed en kapot gaat. Hierdoor komen de botstukken van het gewricht tegen elkaar en dit veroorzaakt pijn. Kenmerkend voor duimbasisartrose is pijn rondom de duimmuis. Deze pijn wordt erger wanneer de hand en duim meer worden gebruikt. Soms kan er zelfs krachtsverlies optreden en laat je misschien steeds vaker iets uit je handen vallen.

 

De behandeling van slijtage van de duim

De therapie is gericht op het verminderen van de pijn. Dit kan worden bereikt door de duim, hand en pols te trainen zodat de druk op de duimbasis wordt verminderd. Soms is het nuttig om een kleine duimspalk  te gebruiken, hierdoor wordt het duimbasisgewricht ontzien en kun je toch jouw hand en duim gebruiken. Ook kleine aanpassingen en hulpmiddelen kunnen je helpen om toch te blijven functioneren.

 

ONZE FYSIO-EXPERTS OP HET GEBIED VAN ARTROSE VAN DE DUIM

Op het gebied van handklachten is Annelies Zaal-Koeckhoven onze fysio expert. Zij is hier in gespecialiseerd en heeft aanvullende scholing gevolgd. Annelies maakt ook spalken op maat, klik voor meer informatie hier.

 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij handklachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Spacer