/ Fysio-experts - MANUELE THERAPIE

MANUELE THERAPIE BIJ FYSIO-EXPERTS

Duizelig? Hoofd, nek of rugpijn? Pijn in de kaak? Uitstraling naar de armen of benen? De gespecialiseerd fysio- manueel therapeut behandelt spieren en gewrichten en kijkt hoe je beter kunt bewegen, vaak met een snel resultaat. 

 

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie. De manueel therapeut behandelt mensen met klachten die zijn gerelateerd aan de wervelkolom (hoofdpijn, duizeligheid, nekpijn, kaakpijn, hernia, lage rugpijn, etc) of wanneer er sprake is van complexe orthopedische klachten.  

De manueel therapeut

De manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met klachten aan de wervelkolom en aan de gewrichten in armen en benen. Een manueel therapeut kan heel specifiek kijken naar jouw klachten en heel gericht behandelen. Hij/zij kijkt dan ook of er misschien andere redenen zijn waardoor je deze klachten hebt of houdt, bijvoorbeeld of je spieren goed werken en of je gecontroleerd kunt bewegen, maar ook of er wellicht iets anders aan de hand is waardoor je klachten terugkeren of in stand gehouden worden. 

Hoe gaat de manueel therapeut te werk?

De manueel therapeut zal op zoek gaan naar een verklaring voor jouw klachten en indien mogelijk proberen te achterhalen of er een reden is dat de klachten steeds weer terug keren bijvoorbeeld. Er zal dus een uitgebreid onderzoek van de spieren, gewrichten en zenuwen plaats vinden. Daarna wordt er een behandelplan opgesteld die er op gericht is jouw klachten te verminderen en de activiteiten die je graag doet weer te kunnen doen. De behandeling kan o.a. bestaan uit een manipulatie, een gerichte mobilisatie, maar ook heel gericht oefenen is onderdeel van manuele therapie. Je krijgt vaak oefeningen mee naar huis, soms krijg je ook leenapparatuur mee zodat je nog iets gerichter kunt oefenen.

Mensen die met klachten bij een manueel therapeut zijn geweest, voelen vaak direct een verandering: de pijn is minder en ze kunnen soepeler of beter bewegen. Dit komt doordat de manueel therapeut tijdens de behandeling gewrichten op een bepaalde manier beweegt en samen met jou oefent om je houding, kracht, stabiliteit of coördinatie te verbeteren.

 

Onze therapeuten

De manueel therapeuten die bij FYSIO-EXPERTS werken zijn: Marloes de Graaf en Erik Thoomes. Zij behandelen voornamelijk patiënten met hoofdpijn, duizeligheid, nek- of rugklachten, kaakproblemen, een hernia en complexere problemen. Beiden hebben praktijk- en theorieles gegeven over deze onderwerpen op hogescholen fysiotherapie en manuele therapie, daarnaast verzorgen zij bij- en nascholingen.

 

De eerste afspraak

Voor de eerste afspraak plannen wij (indien mogelijk) ruim de tijd in, we voeren dan een screening, intake en behandeling uit. Je bent 45-50 minuten bij ons in de praktijk aanwezig en daarna maken wij een verslag en brengen jouw huisarts op de hoogte. Indien we slechts een enkele afspraak kunnen plannen omdat de agenda een "dubbele" afspraak (onderzoek en behandeling) niet toelaat, zullen wij een screening en intake uit voeren en zo snel mogelijk de tweede behandeling plannen. Voor manuele therapie (en ook de algemene fysiotherapie) heb je geen verwijsbriefje nodig van de huisarts. 

 

Verzekerd voor manuele therapie?

Manuele therapie zit, net als fysiotherapie, voor mensen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig. De zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen.  

Spacer