/ Fysio-experts - TOS

TOS (THORACIC OUTLET SYNDROME)

Hoe vaak een TOS (thoracic outlet syndrome) voor?

Ongeveer 8% van de mensen heeft last van een TOS (Davidovic 03). Het overgrote deel van de TOS klachten valt onder neurogene TOS (90%)(een zenuw die bekneld is) en slechts 1% betreft arteriële TOS (een vat dat bekneld is) (Sanders 07, Orlando 15). 

 

Wat is een TOS?

Het thoracic outlet syndroom is een complex beeld van uitstralende klachten in de arm doordat zenuwen en /of bloedvaten tussen sleutelbeen en bovenste rib bekneld raken. Nadat de zenuwwortels het ruggenmerg verlaten hebben komen ze samen in een schakelcentrum dat ongeveer achter je sleutelbeen ligt. Daarvan uit komen de individuele zenuwen die je arm ingaan en zich vertakken naar (uiteindelijk) je vingers. Veel zenuwen die vanuit je nek naar je arm gaan (maar ook de grote slagaders en aders), lopen onder je sleutelbeen door en over je bovenste rib heen. Soms is er te weinig ruimte tussen de spieren in je hals of tussen sleutelbeen en bovenste rib. Dat kan komen door een verkeerde houding of langdurig achtereen zwaar sjouwen (bv. een rugzak!) of na een breuk van het sleutelbeen die niet netjes recht vastgegroeid is (Ferrante 2017). Als de zenuwen daar bekneld raken dan kan er pijn in de arm ontstaan, vaak vergezeld door tintelingen en soms zelfs wat krachtsverlies.

Er zijn een aantal factoren die te maken hebben met een TOS, namelijk: het hebben van nekpijn, een auto ongeluk in de voorgeschiedenis en repeterende bewegingen op het werk (Sanders 07). 

 

De behandeling van TOS

De behandeling is erop gericht om de wervels en/of de rib weer beter te laten bewegen. Manuele therapie is hierbij zeer effectief. Het kan ook zo zijn dat de spieren tussen de ribben bijvoorbeeld wat verhard zijn of de spieren niet goed samenwerken. In die gevallen zal de behandeling zich hier uiteraard ook op richten. Natuurlijk zal er ook aandacht zijn voor de houding en het versterken van de spieren (Watson 2010). Er zijn specifieke oefeningen om de zenuw te laten glijden en ontplooien/ bewegen belangrijk om de beknelde en geïrriteerde zenuw tot rust te brengen en te helpen herstellen (Lohman 2015).

 

ONZE FYSIO-EXPERTS BIJ TOS KLACHTEN

Als manueel therapeuten zijn Marloes Thoomes-de Graaf en Erik Thoomes de fysio EXPERTS in het behandelen van deze klachten.  Zij hebben er ook een wetenschappelijk artikel in een Nederlands vakblad (Physios) over geschreven. Maar ook Willem van Wieringen werkt veel met mensen die een TOS hebben. 

 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij nek en rugklachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

 

Spacer