TENS
Wat is TENS
TENS is een afkorting van Transcutane Electro Neuro Stimulatie. Dat betekent zoveel als dat er door de huid heen (Transcutaan) stroompjes (Electro) worden gegeven om bepaalde zenuwen (Neuro) te beïnvloeden (Stimuleren). Die beïnvloeding is vooral gericht op pijn demping en niet op pijn stilling; de pijn wordt verminderd (gedempt) maar niet geheel weggenomen.De zwakke stroompjes worden door een speciaal TENS-apparaat op batterijen gemaakt en via draadjes en speciale plak-elektroden aan je huid doorgegeven. Een groot voordeel hiervan is dat je het zo zelf dat thuis kunt gebruiken en hiermee zelf jouw pijn kunt beïnvloeden.
Hoe werkt het?
Door het prikkelen van bepaalde zenuwen met een specifieke stroomsoort, wordt de pijnprikkel gedempt doordat er in het ruggenmerg stoffen (o.a. endorfinen) vrijkomen. Deze neurotransmitters werken als lichaamseigen pijnstillers in op het doorgeven van het pijnsignaal aan de hersenen. De pijnprikkel wordt niet verder doorgegeven, waardoor je de pijn minder (of niet) meer waarneemt. Je kunt een TENS meerder malen per dag gebruiken. Afhankelijk van de soort TENS-therapie, staat het apparaat 20-60 minuten aan. Je kunt er prima rustige activiteiten mee doen zolang het apparaat zijn werk doet.
Wanneer gebruiken wij het?
Soms stellen wij zelf bij onze patiënten voor om een TENS-apparaat te gaan proberen. Het kan ook voorkomen dat je door de pijnpoli of pijnspecialist een TENS-apparaat heeft voorgeschreven en dat die je naar ons verwezen heeft. Die specialist geeft dan aan welk soort pijn je hebt en waar bij jou de pijn zit. In beide gevallen bepalen wij samen met jou waar de elektroden het best geplaatst/ geplakt kunnen worden en welke TENS-stroomvorm en dosis het best voor jou werkt. Je krijgt dan voor ongeveer 6 weken een TENS mee om daarna te bepalen of het voldoende effect heeft gehad. Als blijkt dat de TENS je pijn voldoende verminderd heeft, dan vragen wij (via onze leverancier) bij jouw zorgverzekeraar een TENS-apparaatje aan. Als die bij ons binnen is gekomen maken we een afspraak om hem in te stellen en leggen we jou ook uit hoe er verder mee te om te gaan.
De vergoeding
Als een TENS-apparaat door een pijnspecialist wordt voorgeschreven dan worden de kosten daarvan vanuit de basisverzekering volledig vergoed. Het spreekt wel je eigen risico aan.
De behandeling
TENS is een bewezen veilige pijnbehandeling. Maar als je zwanger bent, een huisziekte hebt of als je een pacemaker draagt, raden wij het toch vaak af. Bart Kooter is hier in geschoold en kan een aanvraag voor een TENS apparaatje doen (i.c.m. verwijzing van de arts).