/ Fysio-experts - MS

MS

Hoe vaak komt MS voor?

MS komt in Nederland bij ongeveer 1 op de 1000 mensen voor. Dit betekent dat er in Nederland ongeveer 17.000 mensen zijn met MS. Het komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen, ongeveer 2,5 keer zo vaak. In 90% van de gevallen treft het jonge mensen tussen het 15 en 50.

 

Wat is MS?

MS is de afkorting voor multiple sclerose. De ziekte beschadigt de beschermings- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen. De oorzaak is nog vrijwel onbekend. We weten wel dat de stof myeline een belangrijke rol speelt. Dit stofje vormt de isolatielaag, die ervoor zorgt dat de prikkels snel en efficiënt doorgegeven kunnen worden. Bij MS valt het immuunsysteem de myeline aan, waardoor deze beschadigt en de zenuwen de prikkels niet goed meer kunnen doorgeven. In het begin van het ziekteproces kan het lichaam nieuwe myeline aanmaken om de schade te herstellen, waardoor de klachten kunnen verminderen. Na verloop van tijd raken de cellen die nieuwe myeline aan moeten maken uitgeput en ontstaan er harde littekens op de zenuwen. Er is dan nog maar weinig herstel. Dit gebeurt op meerdere plaatsen in het centrale zenuwstelsel tegelijk. Multiple is ‘meervoudig’ en sclerose betekent ‘hard’, dus de naam is een beschrijving van het proces dat plaats vindt.

 

MS is een ziekte die helaas niet meer over gaat, we spreken dan over een chronische ziekte. Omdat het voor zowel jou als je omgeving een grote verandering is als je plotseling wordt geconfronteerd met de diagnose, is er altijd de mogelijkheid om bijvoorbeeld de eerste keer samen met je partner te komen als je daar behoefte aan hebt. 

 

Als je MS hebt dan heb je over het algemeen al langer bestaande klachten. Klachten zoals vermoeidheid, tintelingen in de armen en benen en duizeligheid. Ze verdwijnen na verloop van een paar weken weer. Dit komt ook voor bij andere diagnoses waardoor het vaak een langere tijd duurt dat men erachter komt dat iemand MS heeft. Problemen zoals spasticiteit, zenuwpijn, geheugenverlies, dubbelzien, incontinentie, moeheid in rust, krachtverlies of seksuele problemen komen vaak bij MS voor. Er is geen enkele MS patiënt hetzelfde, hierdoor zullen de klachten per persoon verschillen.

 

Aan de hand van diagnostiek in het ziekenhuis kan er geconstateerd worden of er sprake is van MS. MS heb je dan ook in meerdere vormen (3 stuks) en niemand heeft dezelfde MS vorm, omdat bij iedereen op een andere plek een harde plek kan ontstaan. De meest voorkomende vorm van MS is relapsing-remitting MS (RRMS). Deze vorm heeft ongeveer 85% en wisselt de schubs af met perioden van herstel. Daarna gaat RRMS over in secundair –progressieve MS. Er zal dan geen herstel meer plaatsvinden maar lichte achteruitgang. Bij 10-15% van de mensen met MS begint de ziekte meteen met verslechtering waardoor er geen herstel zal plaats vinden. Deze vorm heet primair-progressieve MS.

  

Het fysiotherapeutisch onderzoek

Tijdens het onderzoek zullen we alle facetten testen die invloed kunnen hebben op jouw manier van bewegen, dus je balans, je lichaamsgevoel, de snelheid waarmee je beweegt, spasticiteit, de kracht die je kunt leveren in allerlei spieren, hoe je uithoudingsvermogen is, welke invloed heeft de vermoeidheid op je etc. Kortom, we testen heel veel. En daar is eigenlijk maar één reden voor, om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen. Want nogmaals, er is geen enkele MS patiënt hetzelfde. Op die manier kunnen we zien waar jouw therapie zich voornamelijk op moet richten, maar ook hoe de klachten zich in de loop van de tijd ontwikkelen.

 

De behandeling bij MS

Uiteraard is de behandeling per persoon verschillend, ieder mens is anders en zo ook de klachten die horen bij MS. Er is echter behoorlijk wat overlap in klachten en zo ook in de behandeling. Een deel van de therapie zal altijd actief zijn, waarbij we met je gaan oefenen. Afhankelijk van wat jij prettig vind kunnen we het oefenen één op één doen of in een heel klein groepje. Dat groepje bestaat dan ook uit mensen die problemen ervaren met neurologische klachten. De trainingen duren dan langer. Het kan fijn zijn om met mensen te oefenen die tegen dezelfde problemen aanlopen. Ons doel is altijd om op een leuke en vrolijke manier aan de gang te gaan.

 

Als je meer informatie wil over wat MS inhoudt kun je een kijkje nemen op de site van MSzorgnederland.nl

 

ONZE FYSIO-EXPERT BIJ KLACHTEN T.G.V. MS

Onze fysio EXPERT op dit gebied is Roos Timmermans. Zij is aangesloten bij het netwerk van MSzorgnederland.

 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij centraal neurologische klachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

 

Spacer