/ Fysio-experts - SUBACROMIAAL PIJN SYNDROOM (SAPS)

SAPS

SAPS ook wel subacromiaal pijnsyndroom of impingement genoemd, staat voor pijnklachten onder het schouderdak met pees- en slijmbeursontsteking in de schouder.

 

Hoe vaak komt schouderpijn voor?

Het Sub Acromiaal Pijn Syndroom (SAPS) is één van de meest voorkomende schouderklachten. SAPS komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en treedt meestal op vanaf het 40ste levensjaar. SAPS is heel vaak een onderdeel van een uitgebreider schouderprobleem. Regelmatig is het een gevolg van een andere oorzaak, zoals bijvoorbeeld: een verstoring van het bewegingspatroon van de schoudergordel, zoals van het schouderblad (dyskinesie), (geringe) instabiliteit, SLAP lesie, kapselschrompeling, overbelasting e.d.

 

Wat is SAPS?

Bij het subacromiaal pijnsyndroom is er pijn door ontsteking van de slijmbeurs (bursa) en de pezen van de schouder (rotator cuff-pezen en eventueel de lange bicepspees). Door de zwelling wordt de ruimte tussen de kop en het bot van het schouderdak (het acromion) onvoldoende en klemmen de weke delen in tussen de harde botten van kop en schouderdak. Met name bij het zijwaarts heffen van de arm zal er inklemming van pezen en slijmbeurs optreden, met als gevolg toename van zwelling en pijn. In het beginstadium is er sprake van een acute slijmbeursontsteking. In chronische gevallen raken slijmbeurs en de onderliggende pezen blijvend ontstoken.            

Pijnklachten zijn meestal aanwezig in de bovenarm en deze verergeren met alle bewegingen die boven het hoofd plaats vinden. De klachten bestaan uit pijn die je 's nachts uit je slaap kunnen houden en die verergert bij bewegen (met name heffen en reiken) van de arm. Vaak is er uitstraling naar de nek, de bovenarm, de elleboog of de hand en zijn er tintelingen in de hand. 

 

Kijk naar dit filmpje als je wil weten wat er kan gebeuren met de schouder bij bijvoorbeeld overbelasting

 

De behandeling bij SAPS

De eerste keus in de behandeling van SAPS-klachten is gerichte fysiotherapie. Een goede analyse van de bewegingsketen en een juiste fysiotherapeutische behandeling kan bij veel mensen het bewegingspatroon van de schoudergordel herstellen en daardoor de klachten doen verbeteren. Als de klachten aanhouden en er ontzettend veel pijn aanwezig is kan het zinvol zijn een injectie ter ondersteuning te laten zetten. 

 

ONZE FYSIO-EXPERTS BIJ SCHOUDERPIJN

Onze fysio EXPERTS op dit gebied zijn Annelies Zaal-Koeckhoven, Marloes de Graaf en Erik Thoomes. Erik Thoomes en Annelies Zaal-Koeckhoven werken veel met patiënten met schouderklachten, met name als er een operatie heeft plaats gevonden is het belangrijk dat je door één van hen beide wordt behandeld. Soms is het zo dat de nek en de borstwervels een belangrijke rol spelen in het onderhouden van de klachten, dan zijn Erik Thoomes en Marloes de Graaf de therapeuten waar je het beste op je plek bent. Maak je geen zorgen dat je niet bij de juiste therapeut terecht komt, want we sturen uiteraard onderling gewoon door. 

 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij schouderklachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Spacer