/ Fysio-experts - CERVICOGENE DUIZELIGHEID

DUIZELIGHEID

Hoe vaak komt duizeligheid (uit de nek) voor?

Duizeligheidsklachten komen zeer veel voor en komen zelden voort uit levensbedreigende aandoeningen. Duizeligheid komt vaker voor naar mate de leeftijd toeneemt (Sloane 01). Klachten kunnen bestaan uit; draaiduizeligheid, flauwte, een evenwichtstoornis en een licht hoofd (Grieve, Modern manual therapy).

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor jouw duizeligheidsklachten. In veel gevallen is de oorzaak echter onbekend.

 

Wat is cervicogene duizeligheid?

Cervicogene duizeligheid is duizeligheid welke wordt opgewekt door bewegingen vanuit de nek. Deze vorm van duizeligheid wordt vaak omschreven als een licht gevoel in het hoofd en een onstabiel gevoel. De duizelingen kunnen minuten tot uren aanhouden en in episodes optreden. Vaak gaat deze vorm van duizeligheid gepaard met wazig zicht, misselijkheid en nekpijn (Jull).

Cervicogene duizeligheid wordt veroorzaakt door een dysfunctie in een gewricht in de nek (een nekwervel) en spasme/ spanning van de nekspieren (Borg-Stein 01). De sensoren in het hoogste gedeelte van de nek dragen bij aan het gevoel van evenwicht (Wyke 79; Hulse 83). De wortels van de zenuwen van de gewrichten van de tweede en de derde nekwervel hebben een directe relatie met het evenwichtsorgaan (Borg-Stein 01). Een verandering op basis van een bewegingsbeperking hoog in de nek, leidt tot veranderde informatie naar het evenwichtsorgaan (Wyke 79, Cagle 95). Ondanks dat er geen problemen met het evenwichtssysteem zelf bestaan, kan dit toch tot duizeligheidsklachten, een verstoorde balans en onstabiel gevoel leiden (Wyke 79).

 

De behandeling van cervicogene duizeligheid

Met name jouw verhaal is hierin leidend. Daarnaast moeten de duizeligheidsklachten op te wekken zijn door bewegingen vanuit de nek te maken. In het onderzoek zullen bewegingsbeperkingen in de nek gevonden worden, indien de klachten vanuit de nek te verklaren zijn. Indien door manuele therapie de bewegingsbeperking wordt opgeheven zullen de duizeligheidsklachten verdwijnen (Reid 2005).

 

Meer informatie?

Wij zijn verbonden aan het kenniscentrum duizeligheid. Het Kenniscentrum Duizeligheid is een initiatief van Gelre ziekenhuizen. Het Kenniscentrum is opgericht om de kennis over duizeligheid onder zorgprofessionals en patiënten te vergroten. Deze site moet uitgroeien tot een plek waarop u alle relevante informatie over duizeligheid kunt vinden. Kijk ook eens op: www.kenniscentrumduizeligheid.nl

 

ONZE FYSIO-EXPERTS OP HET GEBIED VAN DUIZELIGHEID

Op het gebied van duizeligheid zijn onze fysio EXPERTS Marloes de Graaf en Erik Thoomes. Zij zijn de therapeuten die werken met mensen die duizeligheidsklachten hebben, ze geven hier bij en nascholing over en hebben hier artikelen en een boek over geschreven, als je deze wil lezen kan dat door hier te klikken.

 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij duizeligheidsklachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

 

Spacer