/ Fysio-experts - SENSAMOVE

SENSAMOVE

 

Wat is de sensamove

De SensaMove™ is een computergestuurd oefenprogramma dat met behulp van biofeedback sensoren realtime inzicht geeft. in hoe precies je bepaalde bewegingen uitvoert. Via een beeldscherm krijg je visuele feedback over de bewegingen die je uitvoert (terwijl je zit) van bijvoorbeeld je bekken en onderrug of (terwijl je staat) van je voeten. Door de directe (realtime) feedback kun jefficiënter en veelleuker oefenen. Het is een prachtige manier om balans- en stabiliteitstraining aantrekkelijker én inzichtelijker te maken. De biofeedback sensoren zitten in verschillende oefenmaterialen verwerkt. Dat maakt dat we met veel verschillende lichaamsdelen kunnen oefenen.

Zo hebben wij:

  • Een Balansbord of Miniboard. Dit is een soort oefentol waar je op kunt staan en zo je evenwicht en balans kunt trainen.
  • Een Cervicaal Trainer. Deze wordt als een band om het hoofd gedragen om zo de precieze bewegingen van je nek te her-trainen.
  • De Therapy Cushion of het zitkussen. Zittend op dit kussen dat je op een stoel legt, kun je je rompbalans en zitbalans van o.a. je onderrug trainen.
  • De wiebelkruk maakt het mogelijk om op een nóg minder stabiele ondergrond je onderrug te trainen in precies bewegen en is vaak voorwaarde scheppend om daarna met goede “core stability” training van je rug te kunnen starten.

 

Wanneer gebruiken wij het?

Als uit bepaalde testen in het lichamelijk onderzoek blijkt dat een deel van jouw probleem ligt in het feit dat je een verminderde motorische controle of minder goede balans hebt, dat gaan wij vaak dat verder testen met de SensaMove™. Bij veel mensen die langduriger last van hun nek hebben, is de precieze sturing van de kleine nek- en halsspieren verstoord. Meer informatie hierover vind je hier. In dat geval gebruiken wij de Cervicaal Trainer in een bepaalde fase van het herstel en het oefenen. In de lage rug is het ook regelmatig zo dat de fijne spiercontrole van de dieper gelegen rug- en buikspieren verminderd is, vooral bij al langer bestaande of steeds terugkerende rugklachten. Meer informatie hierover vind je hier. In dat geval gebruiken wij het Therapy Cushion en/of de kruk in een bepaalde fase van het herstel en het oefenen. Het Balansbord of Miniboard gebruiken we vooral om een goed balans in stand te trainen, zowel bij volwassenen maar ook bij kinderen.

 

De vergoeding

Voor de intake en een uitgebreid lichamelijk onderzoek plannen we in principe een uur. Als je een aanvullende verzekeringspakket hebt, dan wordt die intake en het onderzoek gewoon daar uit vergoed. Het oefenen met de SensaMove™ vervolgens valt, net als andere oefeningen, gewoon onder de vergoedingen voor fysiotherapie.

 

De behandeling

Erik Thoomes en Marloes de Graaf zijn bij ons in de praktijk degenen die het meest met de SensaMove™ werken, maar ook Patricia Kerkvliet oefent met kinderen op deze speelse manier.

Spacer