/ Fysio-experts - VESTIBULAIRE DUIZELIGHEID

VESTIBULAIRE DUIZELIGHEID

Hoe vaak komt draaiduizeligheid/BPPD voor?

Wanneer je last hebt van duizeligheid, kan de huisarts, KNO-arts, neuroloog of de polikliniek Duizeligheid je doorverwijzen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut voor een specifiek oefenprogramma om je te helpen minder last van jouw duizeligheid te krijgen. Er zijn veel oorzaken van duizeligheid. Elders op deze site kun je informatie over twee vormen van draaiduizeligheid (ook wel ‘vertigo’) vinden: BPPD en Neuritis Vestibularis. Een andere vorm is een verminderd gevoel van evenwicht, vaak samen met een duizeligheid waarbij je meer een “zweverig” of “heen-en-weer wiegend” gevoel hebt; meer een gevoel zoals wagenziekte of zeeziekte. Daarover gaat deze pagina.

 

Hoe werkt het evenwichtsorgaan?

Soms is je evenwicht of je balans minder goed omdat de spieren in je benen minder sterk zijn of minder snel reageren op verstoringen van je evenwicht. Maar ook het evenwichtsorgaan zélf kan zijn aangedaan. Of de informatie van het evenwichtsorgaan of andere sensoren die met evenwicht te maken hebben (ogen, oren, nek, druksensoren in de voeten, en nog veel meer) wordt in het brein anders verwerkt dan normaal. Bij ziektebeelden als: Ménière, hyperventilatie, angstsyndromen, orthostatische hypotensie, cervicogene duizeligheid een brughoektumor of na een herseninfarct of -bloeding kan deze vorm van duizeligheid optreden. En ná een neuritis vestibularis (met heftige draaiduizeligheid aanvallen) kunnen er restverschijnselen blijven van verminderd evenwicht. Gelukkig kan ons lichaam én ons brein zich aan heel veel aanpassen.

Het doel van Vestibulaire Revalidatie Training, kortweg wel VRT genoemd, is om op allerlei manieren te leren compenseren en je weer aan te passen aan de nieuwe situatie. Er zijn twee bekende oefenprotocollen van VRT: de Cawthorne & Cooksey oefeningen en de Herdmann oefeningen. Op ons eigen Fysio-Experts YouTube kanaal hebben wij video’s van deze oefeningen geplaatst. Samen met je fysiotherapeut bekijk je welke oefeningen voor jou geschikt zijn en hoe vaak je ze moet doen. En of er nog andere oefeningen zijn die we kunnen doen om je evenwicht te verbeteren. Belangrijk doel hierbij is ook om je val-risico zo klein mogelijk te maken. En ook daarvoor hebben we tips, oefeningen en een brochure.

 

Meer informatie?

Wij zijn verbonden aan het kenniscentrum duizeligheid. Het Kenniscentrum Duizeligheid is een initiatief van Gelre ziekenhuizen. Het Kenniscentrum is opgericht om de kennis over duizeligheid onder zorgprofessionals en patiënten te vergroten. Deze site moet uitgroeien tot een plek waarop u alle relevante informatie over duizeligheid kunt vinden. Kijk ook eens op: www.kenniscentrumduizeligheid.nl

 

ONZE FYSIO-EXPERTS BIJ BPPD EN DRAAIDUIZELIGHEID

Onze fysio EXPERTS op dit gebied zijn Marloes de Graaf en Erik Thoomes. Zij zijn de therapeuten die werken met mensen die duizeligheidsklachten hebben, zij geven hier bij en nascholing over en hebben hier tevens artikelen en een boek over geschreven, als je deze wil lezen kan dat door hier te klikken. 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij duizeligheidsklachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Spacer