DIABETES MELLITUS
Hoe vaak komt diabetes voor?
Diabetes is in Nederland een veel voorkomende aandoening. In 2015 waren bij huisartsen iets meer dan 1,1 miljoen mensen bekend met diabetes, maar er zijn ook mensen die eraan lijden zonder het te weten. In totaal komt het ongeveer bij 1 op de 14 mensen voor, vaker bij mannen dan bij vrouwen. Per jaar krijgen circa 60.500 de diagnose diabetes, dit zijn er 166 per dag. In 9 van de 10 gevallen gaat het hierbij om diabetes type 2. Onderzoekers van het Erasmus MC hebben berekend dat 1 op de 3 mensen die op dit moment volwassen zijn, ergens in hun leven diabetes type 2 zullen krijgen.
Wat is diabetes?
Bij diabetes is de suikerspiegel ontregeld. Dit komt doordat er te weinig insuline wordt aangemaakt of het lichaam er onvoldoende gevoelig voor is. Insuline is een hormoon dat nodig is voor de opname van suiker uit het bloed. Bij een gebrek aan insuline zal de suikerspiegel stijgen, wat op den duur voor klachten zorgt. Type 1 ontstaat doordat het afweersysteem de cellen in de alvleesklier vernietigt die insuline produceren. Dit begint vaak op jonge leeftijd, maar waarom dit precies gebeurt is nog niet bekend. Bij type 2 reageert het lichaam onvoldoende op insuline, waardoor er teveel suiker in het bloed blijft. In het begin zal het lichaam extra insuline gaan produceren, maar na verloop van tijd neemt deze productie af. Type 2 ontstaat vaak langzaam en meestal op latere leeftijd. Er zijn een aantal factoren bekend die de kans op diabetes type 2 vergroten. Dit zijn: overgewicht, te weinig lichaamsbeweging, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, roken, een gezinslid met diabetes type 2, leeftijd > 60 jaar, gebruik van prednison en sommige medicatie tegen psychose en voor vrouwen zwangerschapsdiabetes. Bij mensen met diabetes worden vaak een te hoog cholesterol en een verhoogde bloeddruk gevonden.
De behandeling van diabetes
Het is nog niet mogelijk om diabetes te genezen. Naast eventuele medicatie is het van belang zo gezond mogelijk te leven. Door verantwoord te eten en voldoende te bewegen is het soms wel mogelijk de ziekte zo goed onder controle te krijgen, dat er nauwelijks medicatie meer nodig is. Omdat bekend is dat roken en overgewicht een negatief effect hebben op diabetes, is het verstandig te stoppen met roken en eventueel op een verantwoorde manier wat gewicht te verliezen. Vind je het lastig om zelf aan de slag te gaan met bewegen, dan kun je bij ons in de praktijk komen trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Wij bieden een beweegprogramma aan voor mensen met diabetes, waarin we mensen op een verantwoorde manier gedurende 12 weken ondersteunen bij het behalen van hun doelstellingen. Meer informatie over het beweegprogramma diabetes vindt u bij het kopje trainingen onder specifieke beweegzorg.
ONZE FYSIO-EXPERT BIJ KLACHTEN BIJ DIABETES
Onze fysio EXPERTS op dit gebied is Laurie de Rooij.
FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij klachten bij chronische aandoeningen. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.