/ Fysio-experts - UITSTRALENDE PIJN

NEKPIJN MET UISTRALENDE PIJN IN DE ARM

Hoe vaak komt uitstralende pijn in de arm voor?

Uitstralende pijn in de arm kan verschillende oorzaken hebben. Naast een nekhernia en TOS zijn er nog 2 andere regelmatig voorkomende oorzaken, namelijk uitstralende pijn vanuit een wervelgewricht (referred pain) en een gevoelige zenuw (neuromechanosensitiviteit). Om de beste manier van behandelen te bepalen, is het natuurlijk belangrijk om eerst onderzoeken wat de oorzaak is. 

 

UITSTRALENDE PIJN VANUIT EEN WERVELGEWRICHT – REFERRED PAIN

Wat is het?

Een bekende oorzaak van uitstralende pijn, een die gewoonlijk niet verder gaat dan de schouder en bovenarm, komt doordat er een probleem in het bewegen van een tussenwervelgewricht is. In de Engelstalige wetenschappelijke literatuur wordt dat “referred pain” genoemd (Bogduk 2004), in Nederland heet het ook wel “weerpijn”. Er zijn geen duidelijke cijfers over hoe vaak het voorkomt, maar het is veel voorkomend bij nekklachten (Arendt-Nielsen, 2001).

 

Het wordt veroorzaakt door twee mechanismen:

1) Het tussenwervelgewricht en het gebied waar pijn naar uitgestraald en gevoeld wordt, hebben dezelfde zenuwen die het gevoel er in doorgeven aan het brein. Zo kan er, door de verwerking van signalen in het brein, een soort “echo” van pijn in de schouder en bovenarm ontstaan als één van de onderste vier tussenwervelgewrichten niet goed beweegt (Arendt-Nielsen, 2001). 2) Hoe langer pijn lokaal in een wervelgewricht zit, des te minder goed is het brein in staat die precieze plek nog te lokaliseren. Wat eerst een precies plekje
in het representatie-gebied (homunculus) van het tussenwervelgewricht in het brein was, is langzaam een uitbreidend vlekje geworden. Het gebied breidt zich uit naar ernaast gelegen gebieden (schouder en bovenarm). Dit wordt ook wel “smudging” of “vervlekking” genoemd (Tsao 2008; Schabrun 2016). Meer uitleg hierover kun je op de INFO-pagina Pijn en het Brein van onze website lezen en je kunt er leuke en informatieve video’s over zien.

 

De behandeling bij uitstralende pijn vanuit een gewricht in de nek

De behandeling van referred pain is veelomvattend en richt zich natuurlijk op de niet-goed functionerende tussenwervelgewrichten. Maar ook op de kleine lokale spieren die de wervels “besturen” (zie ook de pagina met informatie over spiercontrole op deze website). Daarnaast is het belangrijk om voldoende goede “input” te geven aan de representatievelden in het brein.

 

Onze FYSIO-EXPERTS

Logischerwijs zijn Marloes Thoomes-de Graaf en Erik Thoomes als manueel therapeuten de fysio EXPERTS in het behandelen van deze ‘referred pain’ klachten van de tussenwervelgewrichten.

  

GEVOELIGE ZENUW – NEUROMECHANOSENSITIVITEIT

Wat is het?

Neuromechanosensitiviteit is de overgevoeligheid van zenuwen voor mechanische rek, trek of druk.

Het carpaal tunnel syndroom is een voorbeeld van klachten ten gevolge van te grote druk op de zenuwen in de pols. Maar: overal in de arm kunnen zenuwen onder te grote druk of trek komen te staan en daarvoor overgevoelig worden. De zenuwen in de arm lopen gedraaid, gevouwen en gekronkeld vanaf de nek door de arm naar de hand. Deze harmonica-achtige kronkeling is bedoeld om de zenuw te beschermen tegen rek en druk van buitenaf. Zenuwen zijn maar beperkt in staat (langdurige) rek of druk te weerstaan. De vaak trekkende, licht stekende soms licht prikkelende klachten worden vaak omschreven alsof er een "te korte spier" klachten geeft. Door goed lichamelijk onderzoek te doen kan een manueel therapeut het verschil duidelijk te maken.

 

De behandeling van een gevoelige zenuw

De behandeling is gericht op het bewegen van de zenuw ten opzichte van al het omliggende weefsel, zoals spieren, botten en kapsels. Dit zijn hele fijne bewegingstechnieken en oefeningen met als doel de zenuw te ontplooien en binnenin de zenuw de voedende vloeistoffen beter te laten “stromen”.

 

ONZE FYSIO-EXPERTS BIJ ARMPIJN

Als manueel therapeuten zijn Marloes Thoomes-de Graaf en Erik Thoomes de fysio EXPERTS in het behandelen van deze klachten. Zij hebben er ook een wetenschappelijk artikel in een Nederlands vakblad (Physios) over geschreven.

 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij nekklachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

 

Spacer