TENNIS ELLEBOOG
Hoe vaak komt een tenniselleboog voor?
Een tenniselleboog komt regelmatig voor, zo'n 2.8-7.4% van de mensen heeft op dit moment last van een "tenniselleboog" (Waugh 15). Met name in de leeftijdscategorie 45-54 komt dit veel voor (Haker 93). Mensen die veel repeterende bewegingen moeten maken (o.a. knijpbewegingen op het werk) lopen meer risico op het krijgen van een tenniselleboog (Waugh 15). De term tenniselleboog is dan ook een beetje misleidend, want het is zeker niet zo dat alleen mensen die aan tennis doen deze kwaal krijgen.
Wat is een tenniselleboog?
Mensen die last hebben van een tenniselleboog geven vrijwel altijd op een zeer specifieke plek pijn aan, namelijk aan de buitenzijde van de elleboog, vlak naast het botstuk. De pijn kan uitstralen naar de onderarm en soms zelfs naar de pols. Patiënten hebben vaak pijn bij kracht leveren, zowel met bijvoorbeeld knijpen, maar ook met het opendraaien van een pot. Als jij je afvraagt of je een tenniselleboog hebt, dan kun je eens proberen of je een stoel kunt optillen met je handpalm naar beneden wijzend. Als dit geen pijn doet, dan is de kans klein dat je een tenniselleboog hebt. De spier die aangespannen wordt bij dit soort activiteiten geeft namelijk een pijnreactie af als er sprake is van een tenniselleboog. De aanhechting van deze spier zit op het plekje dat over het algemeen genomen zo pijnlijk is bij aanraking of aanspanning (ook als je bijvoorbeeld je hand omhoog brengt) (Vicenzino 07).
Recent wetenschappelijk onderzoek ligt te hebben gevonden dat er veranderingen hebben plaats gevonden in de Extensor Carpi Radialis en andere pezen de betrokken zijn bij het strekken. Er zijn spiervezeltjes die zich hebben aangepast en ook de zenuw is gevoeliger geworden (Ljun 14, Zeisig 06).
De behandeling van een tenniselleboog
De behandeling kan bestaan uit het verbeteren van de functie van de elleboog, zowel van het gewricht als de omliggende spieren (Vicenzino 07). Daarnaast is gebleken dat het mobiliseren of manipuleren van de nek en de bovenrug een zeer goed effect heeft op de pijn die je voelt bij een tenniselleboog, maar ook de knijpkracht (Herd 08, Cleland 04). Op onze youtube playlist kun je oefeningen nakijken voor de hand polsregio, klik hier om naar de youtube playlist te gaan.
ONZE FYSIO-EXPERTS BIJ EEN TENNISELLEBOOG
Onze fysio EXPERTS op dit gebied zijn Annelies Zaal-Koeckhoven en Laurie de Rooij. Bart Kooter en Marloes de Graaf kunnen als manueel therapeut bijdragen aan het herstel. Annelies Zaal-Koeckhoven kunnen indien nodig een bijdrage leveren met behulp van dry needling.
FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij pijnklachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.