/ Fysio-experts - SLIJTAGE VAN DE HEUP

HEUPSLIJTAGE/ COXARTROSE

Hoe vaak komt slijtage van de heup vppr?

Heupklachten zijn veel voorkomende klachten; zij maken zo’n 13% uit van alle klachten van het bewegingsapparaat. Ongeveer 7% van de mensen heeft last van chronische klachten (RIVM, 2000). Pijnklachten vanuit de heup komen meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Daarnaast stijgen de heupklachten sterk met het toenemen van de leeftijd. Heup (en knie) artrose is één van de meest voorkomende chronische gewrichtsaandoeningen (Van der Linden 2004). Wanneer er sprake is van liespijn dan is er in 44% van de gevallen sprake is van artrose van de heup. 

 

Wat is heupartrose?

Een versleten heup (coxartrose) kan (veel) pijn- en stijfheidsklachten veroorzaken, zowel in rust maar vooral ook bij het starten van bewegingen. Deze zogenoemde “startpijn”en “startstijfheid” zijn karakteristiek voor artrose, en nemen weer af bij bewegen. De pijn zit meestal in de lies en straalt soms uit naar het bovenbeen of de bil. Dit komt omdat bij artrose het kraakbeen in kwaliteit en kwantiteit is vermindert en tegelijk de smerende vloeistof (synovia) ook van kwaliteit verminderd. Het kraakbeen in de heup kan zelfs geheel versleten zijn, de twee gewrichtsuiteinden schuren dan op elkaar. Dat geeft pijn bij belasting en dus vaak startpijn en startstijfheid. Door te bewegen verbetert vooral de kwaliteit van de smerende vloeistof (synovia) en daarom geldt zeker hier: rust roest!

 

Kijk naar dit filmpje als je wil weten wat slijtage van de heup is en hoe dat eruit ziet

De behandeling bij slijtage van de heup

Manuele therapie, zeker in combinatie met gerichte oefentherapie, is effectief gebleken bij veel heupklachten en met name bij heupartrose (Hoeksma 2005, Abbott 2013). Algemene fysiotherapie heeft geen aantoonbaar effect bij heupartrose. (Bennel 2014). Een serie van behandelingen bestaande uit manipulaties en gerichte oefentherapie kan een “nieuwe heup”-operatie (Total Hip) zelfs enige jaren uitstellen (Svege 2013). De manueel therapeut kan door middel van tractie en specifieke bewegingen van de gewrichtsoppervlakken het makkelijker bewegen van het gewricht helpen.

De manueel therapeut zal de oefeningen steeds met je evalueren en testen of je naar een volgende fase door kunt. De snelheid waarmee dat kan is voor iedereen verschillend, jouw therapeut kan dat samen met je bepalen. De juiste oefeningen op het juiste moment: dat is de kunst!

Ook het einddoel bepaal je samen met je therapeut; wilt je weer kunnen fietsen, hardlopen of voetballen? Dat bepaalt ook welke fase je minimaal moet behalen om verantwoord te kunnen sporten.

 

 

ONZE FYSIO-EXPERTS BIJ SLIJTAGE VAN DE HEUP

Onze fysio EXPERTS op dit gebied zijn Bart Kooter en Marloes de Graaf, zij zijn beide manueel therapeut. Zodra er geoefend moet worden is Laurie de Rooij onze specialist. Je kunt eventueel ook het beweegprogramma ortho volgen. 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij heupklachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

 

 

Spacer