/ Fysio-experts - CHRONISCHE PIJN

BEWEEGZORG CHRONISCHE PIJN

Heb je al langer pijn? En wordt het gebied steeds groter? Beïnvloed dit jouw leven aanzienlijk en kun je steeds iets minder? Als je minder beweegt, zullen er juist eerder klachten ontstaan en neemt de kracht en de mogelijkheid om zelf actief te zijn steeds verder af. 

  

Wat is chronische pijn?

Spier en gewrichts pijnklachten beginnen bij de meeste patiënten acuut en gaan uiteindelijk weer over. Bij een kleine groep patiënten (5 tot 20%) worden deze klachten echter chronisch. Van de chronische musculoskeletale pijnklachten komen rugpijn, schouderpijn en nekpijn het vaakst voor. Bij de chronische pijnsyndromen treden de klachten vaak op in meerdere lichaamsdelen. Deze klachten worden in de literatuur aangeduid met de term ‘chronic widespread pain’ (CWP). Er is sprake van CWP als je gedurende minimaal drie maanden pijnklachten hebt in de linker- en de rechterzijde van het lichaam, zowel boven als onder de taille. Ongeveer 7-13% van de mensen in de westerse wereld heeft hier last van. 

Er gebeurd heel erg veel in het lichaam als er sprake is van chronische pijn en het is moeilijk om dit op een goede manier te beïnvloeden. Het is belangrijk om te weten wat er allemaal gebeurd in je lichaam, kijk voor meer informatie eens bij pijn en het brein. Er is behoorlijk wat bewijs dat pijneducatie invloed heeft op de klachten. Daarnaast is gericht bewegen heel belangrijk. 

 

Het CHRONISCH PIJN programma

Het beweegprogramma is speciaal voor mensen met chronische pijn ontwikkeld. Dit programma is bedoeld als opvolging en is opgezet om mensen op een verantwoorde manier te ondersteunen in het behalen van individuele doelstellingen. Voorafgaand aan dit programma zal er dus altijd één op één gewerkt worden aan inzicht en pijneducatie en mogelijke beïnvloeders. Omdat chronische pijn een uitgebreider traject nodig heeft dan acute pijn is het een hele waardevolle aanvulling om beweegzorg chronische pijn te volgen. 

  • Er vind een uitgebreide intake plaats om te inventariseren wat jouw doelen zijn 
  • Er wordt uitgebreid getest en een plan op maat gemaakt
  • Er wordt 2x per week (1x een uur en 1x een half uur) 12 weken lang getraind onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut (eventueel na een individueel behandeltraject)
  • Naast het trainen vinden er ook scholing en opdrachtjes/pijn proefjes plaats
  • Na het afronden van het traject vindt er een eindevaluatie plaats

 

Het beweegprogramma duurt drie maanden, inclusief start- en eindmeting. Je traint twee keer per week. Indien gewenst is begeleiding bij je vervolgtraject mogelijk. 

Extra's: je krijgt het boek "de pijnpuzzel" bij dit traject aangeboden. 

 

De kosten voor het chronisch pijn programma

Tijdens het programma begeleidt je fysiotherapeut jou op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl. De kosten van dit programma moeten uit het aanvullend pakket gehaald worden (fysiotherapie of preventief pakket).

Mogelijk vergoedt je zorgverzekeraar het beweegprogramma geheel of gedeeltelijk. De kosten van dit programma zijn 225 euro. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de vergoeding.

 

Tijden

De training voor chronisch pijn groepen vindt op verschillende momenten plaats. Op dinsdag van 16.30-17.30 en donderdag van 16.30-17.00 vindt er sowieso een pijn groep training plaats.   

 

De begeleiding van de pijngroep

Onze fysio EXPERTS op dit gebied zijn Laurie de Rooij en Marloes Thoomes. Laurie begeleidt de groepen en Marloes werkt individueel met chronisch pijnpatiënten. 

Spacer