KANAALSTENOSE
Hoe vaak komt een kanaalstenose voor?
Het is niet geheel duidelijk hoeveel mensen te maken krijgen met een kanaalstenose, geschat wordt dat het om een kleine 13% gaat. Een kanaalstenose komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en het komt voornamelijk voor bij mensen boven de 60.
Wat is een kanaalstenose?
Een kanaalstenose is een aandoening in de lage rug, waarbij het kanaal waar de zenuwen doorheen lopen smaller/kleiner is geworden. Doordat de zenuw minder ruimte krijgt dan de bedoeling is kan er een soort verdrukking optreden. In 60% van de gevallen geeft dit klachten in beide benen. Sommige mensen omschrijven het gevoel van "op watjes" lopen. De pijn treedt voornamelijk op bij bewegingen die een strekkende functie vragen, zoals reiken, slapen op de buik, etc. De klachten worden juist minder bij het vooroverbuigen en bijvoorbeeld zitten (Roach 97, Katz 95, Konno 07). Ook wijdbeens lopen hoort bij een kanaalstenose. Het komt niet veel voor, maar mocht je het moeilijker vinden je urine op te houden, neem dan gelijk contact op met je huisarts. In andere gevallen kun je ook direct bij ons terecht.
De behandeling van lage rugpijn ten gevolge van een kanaalstenose
Als jouw klachten overeenkomen met de klachten die horen bij een kanaalstenose en deze is aangetoond m.b.v. MRI/CT (de Schepper 13), dan is het slim om een specifieke behandeling toe te passen. Voor een kleine groep mensen is een operatie een uitkomst. Het is uit onderzoek gebleken dat manuele therapie de klachten behoorlijk kan reduceren, door middel van een tractie mobilisatie en mobilisaties van de zenuwen. Daarnaast is het van belang om aan de controle van de spieren te werken en te weten welke bewegingen positief zijn om te maken.
ONZE FYSIO-EXPERTS BIJ LAGE RUGKLACHTEN
Onze fysio experts op dit gebied zijn Marloes de Graaf en Bart Kooter, zij zijn beide manueel therapeut.