/ Fysio-experts - CVA

CVA

Hoe vaak komt een CVA (beroerte) voor?

CVA komt ongeveer 46.000 keer per jaar voor in Nederland. 1 op de 5 patiënten overleefd het niet. Bij mannen is de gemiddelde leeftijd 78 jaar en bij vrouwen 74 jaar waarbij de CVA dodelijk is. 

  

Wat is een CVA?

CVA is de afkorting voor Cerobro Vasculaire Accident. De omschrijving wat aangeeft dat er in de vaten van de hersenen problemen zijn doordat er een scheurtje of bloedpropje in de hersenen is. Vandaar dat het noodzakelijk is dat we eerst beschrijven welke verschillende vormen er zijn.

We spreken over een TIA (Transient Ischemic Aanval) wanneer de bloeddoorstroming van een deel in de hersenen kort onderbroken zijn. Meestal door een bloedstolsel. De verschijnselen verdwijnen meestal binnen 24 uur. Als dat niet zo is dan kan er niet gesproken worden over een TIA maar over een beroerte oftewel CVA.  

Bij een CVA kan er het onderscheid gemaakt worden van een bloeding of een infarct. In alle gevallen komt het bij 20% voor dat het een bloeding is en 80% een herseninfarct. De symptomen kunnen heel verschillend zijn afhankelijk waar in de hersenen het probleem is maar vaak komt een (tijdelijke) verlamming van een lichaamsdeel bijvoorbeeld een afhangende arm, moeilijk kunnen spreken en een scheve mond. Meestal is er sprake van een bewustzijnsdaling, ernstige hoofdpijn, duizeligheid of een verdoofd gevoel.

  • Het ontstaan van een hersenbloeding gebeurd wanneer er een scheurtje optreedt in een bloedvat. Er stroomt dan bloed in en/of rond de hersenen. Het gebied krijgt dan minder zuurstof. Het duwt dan het hersenweefsel weg waardoor dat beschadigd. Het kan komen door een misvorming in de bloedvaten, een ongeluk, een zwakke plek van het bloedvat, een hoge bloeddruk of bijvoorbeeld een tumor.
  • Het ontstaan van een herseninfarct gebeurd wanneer er een bloedstolsel een bloedvat afknelt en dit niet tijdelijk is zoals bij een TIA maar wanneer het blijft. Het zijn vaak dezelfde verschijnselen als bij een TIA (Mond, Spraak, Arm, Beroerte-Alarm!) . Wacht daarom ook nooit af of het een TIA is maar ga ten allertijden naar het ziekenhuis.

 

Een CVA gaat helaas niet meer over, we spreken over een chronische ziekte. Omdat het voor zowel jou als je omgeving een grote verandering is als je plotseling wordt geconfronteerd met de diagnose, is er altijd de mogelijkheid om bijvoorbeeld de eerste keer samen met je partner te komen als je daar behoefte aan hebt. 

 

Als je een CVA hebt dan heb je over het algemeen veel onzekerheden over je eigen grenzen. Je lichaam is soms totaal anders dan voor het incident. Klachten kunnen zeer uiteenlopend zijn maar de meeste mensen ervaren vermoeidheid, loopproblemen, spierzwakte, aanpassingen met hulpmiddelen en ermee om leren gaan en evenwichtsproblemen. Er is geen enkele CVA patiënt hetzelfde waardoor niemand precies alle klachten zal ervaren die hierboven beschreven staan.

Aan de hand van diagnostiek in het ziekenhuis kan er geconstateerd worden of er sprake is van een CVA. 

 

Het fysiotherapeutisch onderzoek

Tijdens het onderzoek zullen we alle facetten testen die invloed kunnen hebben op jouw manier van bewegen, dus je balans, je lichaamsgevoel, de snelheid waarmee je beweegt met of zonder hulpmiddel, spasticiteit, de kracht die je kunt leveren in allerlei spieren, hoe je uithoudingsvermogen is, welke invloed heeft de vermoeidheid op je etc. Kortom, we testen heel veel. En daar is eigenlijk maar één reden voor, om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen. Want nogmaals, er is geen enkele CVA patiënt hetzelfde. Op die manier kunnen we zien waar jouw therapie zich voornamelijk op moet richten, maar ook hoe de klachten zich in de loop van de tijd ontwikkelen

 

De behandeling na een CVA

Uiteraard is de behandeling per persoon verschillend, ieder mens is anders en zo ook de klachten die horen bij CVA. Er is echter behoorlijk wat overlap in klachten en zo ook in de behandeling. Een deel van de therapie zal altijd actief zijn, waarbij we met je gaan oefenen. En vooral en wat misschien wel het allerbelangrijkste is in de behandeling dat het grootste herstel van een CVA in het eerste half jaar kan plaatsvinden. Ons brein is namelijk plastisch. Dat houdt in dat er heel veel delen van de hersenen overgenomen kunnen worden door andere delen. Als daar maar in het begin meteen goed op getraind zal worden. Vroeger moest men rusten want iemand met een CVA was immers moe. Nu laten we iemand best hard trainen.

Afhankelijk van wat jij prettig vindt kunnen we het oefenen één op één doen of in een heel klein groepje. Dat groepje bestaat dan ook uit mensen die problemen ervaren met neurologische klachten. De trainingen duren dan langer. Het kan fijn zijn om met mensen te oefenen die tegen dezelfde problemen aanlopen. Ons doel is altijd om op een leuke en vrolijke manier aan de gang te gaan. Bij acute CVA patiënten komen we ook altijd minimaal 1 keer aan huis. Bij patiënten die niet naar de praktijk kunnen komen komen we uiteraard altijd aan huis.

Kijk naar dit filmpje als je wil weten voor meer informatie over een beroerte

Als je meer informatie wil over wat CVA inhoudt kun je een kijkje nemen op de site van hartstichting.nl

 

ONZE FYSIO-EXPERT BIJ KLACHTEN T.G.V. EEN CVA

Onze fysio EXPERTS op dit gebied zijn Roos Timmermans. 

 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij centraal neurologische klachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Spacer