/ Fysio-experts - PEESAANDOENINGEN SCHOUDER

PEESAANDOENINGEN

Hoe vaak komen pees aandoeningen in de schouder voor?

Peesaandoeningen in de schouder komen vaak voor, uit diverse onderzoeken blijkt dat peesscheuringen van de kleine spieren rond de schouder, (de cuff) bij 40 tot 50% van de onderzochte mensen boven de zestig jaar op de MRI zichtbaar zijn. De helft van de mensen had echter geen klachten aan de schouder.

 

Wat is een peesaandoening?

Pezen zorgen voor de aanhechting van een spier op een vast punt in het lichaam. Meestal betreft dit een botstuk.

 

We beschrijven de twee vaak voorkomende peesaandoeningen.

Tendinose: Een pees kan door verschillende oorzaken een mindere kwaliteit krijgen (degeneratie) en kan daardoor de inwerkende krachten niet zo goed meer aan. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.

Bij een tendinose wordt de pees dikker en minder sterk. Als de pees dikker wordt is de ruimte voor de pees om onder het schouderdak te glijden minder, wat tot klachten kan leiden. 

Er zijn een aantal factoren die een rol spelen in het ontstaan van een tendinose: leeftijd (hoe hoger de leeftijd hoe zwakker het peesweefsel), door overbelasting (langdurig op een onjuiste manier belasten, zoals bij werpsporten), door onderbelasting (peesweefsel dat niet of weinig wordt gebruikt verzwakt wordt minder van kwaliteit) medicijngebruik (sommige medicijnen hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van peesweefsel), reumatische aandoeningen en roken.

 

Ruptuur: Met een ruptuur wordt een scheuring bedoeld van de pees. Een pees kan gedeeltelijk (partieel) of volledig scheuren. Bij een volledige ruptuur is er sprake van een onderbreking van de pees. Dit kan in een klein deel van de pees zijn (knoopsgat ruptuur) of in een groot deel van de pees of pezen (massieve ruptuur).

De oorzaak voor het krijgen van een peesscheur is meestal een val of door het opvangen van de klap. Een ruptuur kan ook ontstaan door een kleiner trauma, dit kan gebeuren doordat de pezen gemakkelijker scheuren wanneer ze al minder van kwaliteit zijn (tendinose). Soms komen rupturen voor zonder dat deze klachten veroorzaken. Dit komt vooral voor bij oudere mensen. Typisch bij een volledige ruptuur is het onvermogen om de arm te heffen omdat de functie van de spier deels wegvalt. Andere spiergroepen zullen alsnog proberen om de arm te heffen. Dit uit zich in een veranderd bewegingspatroon en een bewegingsbeperking. Bij een gedeeltelijke ruptuur zal pijn meer op de voorgrond staan dan bij een volledige ruptuur. Een gedeeltelijke ruptuur vertoont vaak één of meer ontstekingskenmerken (zwelling, pijn, roodheid, warm en beperkte functie) .

 

De behandeling van peesaandoeningen bij de schouder

Tendinose: Bij een tendinose zal de kwaliteit van de pees moeten worden verhoogd dmv oefentherapie. Het herstel van de pees gaat langzaam. Het duurt maanden voordat peesweefsel aantoonbaar sterker is. Spieren daarentegen worden al na een aantal weken sterker. Het is daarom van belang dat er gedurende lange tijd dagelijks getraind wordt. Hierin is de motivatie van de patiënt van groot belang.

 

Ruptuur: Indien een peesruptuur een fors functieverlies veroorzaakt en indien je de arm veel gebruikt (leeftijd, beroep, sport), is een operatieve hechting een optie. Peesrupturen kunnen over het algemeen operatief worden gehecht bij betrekkelijk jonge personen met gezond peesweefsel. Om goed resultaat te bereiken is het van belang dat dit tijdig gebeurt. Bij een peesruptuur op hogere leeftijd geeft een operatie meestal niet zo’n goed resultaat. Vaak wordt hierbij voldoende resultaat gerealiseerd met een gericht oefenprogramma. Hierbij worden ook andere spieren getraind, zodat zij de functie van de spier met de (deels) afgescheurde pees kunnen overnemen.

Na een operatie schrijft de orthopedisch chirurg een revalidatietraject voor bestaande uit mobiliserende en spierversterkende oefeningen.

 

ONZE FYSIO-EXPERTS BIJ PEES AANDOENINGEN IN DE SCHOUDER

Onze fysio EXPERTS op dit gebied zijn Erik Thoomes en Annelies Zaal-Koeckhoven, met name na een operatie zijn zij de aangewezen therapeuten om je verder te helpen. 

 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij schouderklachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Spacer