PARKINSON
Hoe vaak komt Parkinson voor?
De ziekte van Parkinson komt relatief veel voor. Het is onduidelijk hoeveel mensen exact te maken krijgen met Parkinson, maar het komt tenminste bij 40.000 mensen in Nederland voor. De ziekte begint vaak tussen als mensen tussen de 50 en 60 zijn. Parkinson komt in sommige families vaker voor, ongeveer 1/5e van de mensen met Parkinson heeft een familielid die ook Parkinson heeft.
Wat is Parkinson?
Parkinson is een neurologische aandoeningen, het is een ziekte vanuit de hersenen. Er treedt celverlies op in bepaalde delen van de hersenen, dit lijdt ertoe dat er o.a. minder dopamine wordt aangemaakt. Dopamine is een stofje dat een signaaltje van de ene hersencel kan doorgeven aan de andere.
Er zijn twee uitingen van Parkinson, bij de ene groep mensen uit het zich vooral in trillen en bij de andere groep mensen vooral in het trager worden en stijfheid.
Als je parkinson hebt dan heb je over het algemeen moeite met je houding en het bewaken van je evenwicht, maar het kan je ook zomaar gebeuren dat je voeten plots aan de vloer blijven plakken. Natuurlijk niet letterlijk, maar zo voelt het wel, alsof je benen bevriezen. De meeste mensen die iets van Parkinson weten denken vooral aan de trillingen in handen en soms benen, maar de trillingen kunnen ook voorkomen bij je kin of zelfs je tong. Mensen met Parkinson hebben over het algemeen meer moeite om te bewegen, het gaat wat trager en niet meer geheel automatisch, ook het starten van een beweging is lastig. Parkinson kan naast de lichamelijke problemen ook invloed hebben op het slaapgedrag, communicatie en contact met de omgeving, dit is per persoon erg verschillend.
Parkinson is een ziekte die helaas niet meer over gaat, we spreken dan over een chronische ziekte. Omdat het voor zowel jou als je omgeving een grote verandering is als je plotseling wordt geconfronteerd met de diagnose, is er altijd de mogelijkheid om bijvoorbeeld de eerste keer samen met je partner te komen als je daar behoefte aan hebt.
Het fysiotherapeutisch onderzoek
Tijdens het onderzoek zullen we alle facetten testen die invloed kunnen hebben op jouw manier van bewegen, dus je balans, je lichaamsgevoel, de snelheid waarmee je beweegt, of je goed dubbeltaken kunt uitvoeren, de kracht die je kunt leveren in allerlei spieren, hoe je uithoudingsvermogen is etc. Kortom, we testen heel veel. En daar is eigenlijk maar één reden voor, om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen. Op die manier kunnen we zien waar jouw therapie zich voornamelijk op moet richten, maar ook hoe de klachten zich in de loop van de tijd ontwikkelen.
De behandeling bij Parkinson
Uiteraard is de behandeling per persoon verschillend, ieder mens is anders en zo ook de klachten die horen bij Parkinson. Er is echter behoorlijk wat overlap in klachten en zo ook in de behandeling. Een deel van de therapie zal altijd actief zijn, waarbij we met je gaan oefenen. Afhankelijk van wat jij prettig vind kunnen we het oefenen één op één doen of in een heel klein groepje. Dat groepje bestaat dan ook uit mensen die Parkinson hebben en de trainingen duren dan langer. Het kan fijn zijn om met mensen te oefenen die tegen dezelfde problemen aanlopen. Ons doel is altijd om op een leuke en vrolijke manier aan de gang te gaan. We organiseren daarnaast nog regelmatig activiteiten die speciaal voor mensen met parkinson zijn; voorlichtingsavonden, dansen met parkinson, meditatie, enz.
Kijk naar dit filmpje als je wil weten voor meer informatie over Parkinson
Als je meer informatie wil over wat parkinson inhoudt kun je een kijkje nemen op de site van ParkinsonNet. Parkinson is een chronische aandoening die onder de lijst Borst valt, hierdoor vindt de vergoeding plaats uit de basisverzekering.
ONZE FYSIO-EXPERT BIJ KLACHTEN T.G.V. PARKINSON
Onze fysio EXPERTS op dit gebied zijn Roos Timmermans en Laurie de Rooij. Zij zijn beide aangesloten bij het Parkinson Netwerk.