/ Fysio-experts - DRAAIDUIZELIGHEID (BPPD)

BPPD (DRAAIDUIZELIGHEID)

Hoe vaak komt draaiduizeligheid/BPPD voor?

Duizeligheidsklachten komen zeer veel voor, slechts zelden komt het voort uit levensbedreigende aandoeningen. Duizeligheid komt vaker voor naar mate de leeftijd toeneemt (Sloane 2001). Klachten kunnen bestaan uit; draaiduizeligheid, flauwte, een evenwichtsstoornis en een licht hoofd (Grieve, Modern Manual Therapy). Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor je duizeligheidsklachten. In veel gevallen is de oorzaak echter onbekend.

 

Wat is Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD)?

BPPD is de meest bekende variant van draaiduizeligheid, waarbij korte aanvallen worden uitgelokt door posities van het hoofd (Kaski 2014). De duizelingen duren over het algemeen minder dan één minuut en verdwijnen daarna, ondanks dat de uitlokkende beweging nog gehandhaafd wordt. Dagelijkse activiteiten geven vaak provocatie (Bhattacharyya 2008, Grieve). BPPD lijkt het meeste voor te komen in de leeftijdscategorie 30 tot 50 en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (Bhattacharyya 2008). BPPD ontstaat vaak plotseling en is wordt als zeer heftig ervaren, veel patiënten schrikken van de klachten. Deze klacht is echter zeer goed te behandelen indien er goed onderzoek wordt verricht.

 

Het evenwichtsorgaan bestaat uit de halfcirkelvormige kanalen, in deze kanalen zitten zowel trilharen als vocht. Bij verplaatsing van het hoofd, verplaatst het vocht en daardoor de richting van de trilharen. Door de positie van de trilharen kan het brein de positie van het hoofd waarnemen. Indien er oorgruis in de kanalen rond "zweeft" raakt dit mechanisme verstoord. Bij het draaien van het hoofd verplaatst het oorgruis richting één zijde, waardoor er na 3-5 seconde draaiduizeligheid op treedt. Hier treedt vaak gelijktijdig een snelle beweging van de pupillen bij op. Na een seconde of 30 heeft het vocht zijn weg gevonden door het kanaal, waardoor de draaiduizeligheid afneemt (Hamann 2006).

 

Het onderzoek bestaat uit één of twee testen, bij beiden wordt een speciale bril gebruikt. De eerste test is een zeer betrouwbare test om deze aandoening vast te stellen (Virre 2004, Halker 2008). Gedurende deze test zal je in langzit plaats nemen op de behandelbank, je therapeut zal je van te voren uitleggen wat de bedoeling is en je vervolgens abrupt maar gecontroleerd laten vallen. Het onderzoek kan als vervelend worden ervaren, soms zijn mensen licht angstig gedurende het onderzoek, omdat hun klachten hier door worden uitgelokt. Je klachten zullen echter binnen korte tijd verdwijnen.

 

Kijk naar dit filmpje als je wil weten wat BPPD is en wat er precies gebeurd

De behandeling van BPPD

Afhankelijk van beide testen krijgt je een specifieke behandeling gericht op jouw vorm van BPPD. Veelal bestaat de behandeling uit een serie van handelingen, uitgevoerd door je therapeut. Je zult tijdens de behandeling afwisselend last van uw draaiduizeligheid hebben. De Eppley maneuvre is een effectieve vorm van behandelen van BPPD (Bhattacharyya 2008, Fife 2009, Lazaro 2006). Jouw klachten zullen hoogst waarschijnlijk direct verminderen en binnen één week volledig verdwijnen na deze behandeling (Cochrane 2004; Fife 2009). Je kunt de beweging die wordt uitgevoerd tijdens de behandeling, tevens als huiswerkoefening doen. Het is verstandig om de komende tijd even niet plat op je rug te slapen, maar een kussen te gebruiken. Ook een bezoekje aan de kapper of tandarts is niet verstandig in de acute fase, in verband met de positie van je hoofd. Patiënten met BPPD, krijgen nadat zij hersteld zijn regelmatig een tweede episode van BPPD- klachten. Bij 50% van de BPPD patiënten komt binnen 5 jaar een tweede episode van BPPD voor (Neuhauser 2007). 

  

Meer informatie?

Wij zijn verbonden aan het kenniscentrum duizeligheid. Het Kenniscentrum Duizeligheid is een initiatief van Gelre ziekenhuizen. Het Kenniscentrum is opgericht om de kennis over duizeligheid onder zorgprofessionals en patiënten te vergroten. Deze site moet uitgroeien tot een plek waarop u alle relevante informatie over duizeligheid kunt vinden. Kijk ook eens op: www.kenniscentrumduizeligheid.nl

 

ONZE FYSIO-EXPERTS BIJ BPPD EN DRAAIDUIZELIGHEID

Onze Fysio-Expert op dit gebied is Marloes de Graaf. Zij werkt veelvuldig met mensen die duizeligheidsklachten hebben, geeft hier bij en nascholing over en heeft hier tevens artikelen en een boek over geschrevenMarloes heeft in de werkgroep gezeten die de richtlijn BPPD heeft geschreven voor de Federatie Medisch Specialisten. 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij duizeligheidsklachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

 

Spacer