/ Fysio-experts - DYSFUNCTIONEEL ADEMHALEN

DYSFUNCTIONEEL ADEMHALEN

Wat is hetdysfunctioneel ademhalen?

Disfunctioneel ademen is de officiële term die tegenwoordig gebruikt wordt voor wat voorheen hyperventilatie heette. Onze ademhaling gaat automatisch, daar hoeven we niet over na te denken. We kunnen diep ademhalen of oppervlakkig, snel of langzaam. De ademhaling kan zich vooral bevinden bij de borst, flank of buik. Wat de meest geschikte manier van ademen is, hangt af van de situatie. In rust zal de ademhaling vaak rustig en vanuit je buik zijn, met sporten wordt deze sneller en hoger. Het lichaam past de ademhaling zelf aan de situatie aan, vaak zonder dat we dat door hebben. In sommige gevallen wordt de ademhaling niet helemaal mooi afgestemd op de lichamelijke activiteit, zonder dat daar een fysieke oorzaak voor is. In dat geval spreken we van disfunctioneel ademen, wat lichamelijke klachten kan geven. Voorbeelden van deze klachten zijn: • Duizeligheid • Hartkloppingen • Gevoel van adem tekort/benauwdheid • Pijn op de borst • Tintelingen • Vermoeidheid Deze klachten kunnen behoorlijk hevig en beangstigend zijn en grote invloed hebben op het leven van degene die er last van heeft.

Hoe ontstaan deze klachten?

Een disfunctionele ademhaling wordt geassocieerd met factoren als stress en angst. Bij stress en angst worden stresshormonen aangemaakt. Hierdoor word je extra alert en wordt het lichaam klaar gemaakt om te vechten of vluchten. Je krijgt onder andere een snellere ademhaling en een verhoogde hartslag en bloeddruk. Bij direct gevaar is dit heel handig en helpt het je overleven. Houdt de stress lang aan en heeft deze reactie niet het bedoelde effect, dan raakt het lichaam uitgeput. Hoewel de ademhaling automatisch gaat, kunnen we deze wel zelf beïnvloeden. We kunnen onze adem inhouden, het tempo en de plaats van de ademhaling veranderen. Mensen die last hebben van lichamelijke klachten bij disfunctioneel ademen blijken bij stress of angst sneller geneigd hun aandacht op hun lichaam te richten en zich meer bewust te zijn van lichamelijke sensaties. Hierdoor kan het automatische ademsysteem verstoord worden. Daarnaast merken zij zo de fysieke klachten sneller op, wat voor extra stress kan zorgen en zo tot een vicieuze cirkel leidt.

 

Herstel

Vaak worden ademhalingsoefeningen aangeraden bij klachten rondom de ademhaling. Dit werkt echter niet voor iedereen, omdat er zo nog meer focus komt op de ademhaling. Het kan dan helpen om op zoek te gaan naar hetgeen wat de stress veroorzaakt en/of om te oefenen de aandacht op iets anders te richten. Een psychosomatisch fysiotherapeut kan je hierbij helpen.

 

ONZE FYSIO-EXPERTS OP HET GEBIED VAN DYSFUNCTIONEEL ADEMHALEN

Op het gebied van dysfunctioneel ademhalen is Laurie de Rooij onze fysio expert.

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij psychosomatische klachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Spacer