/ Fysio-experts - KAAKPIJN

KAAKPIJN

Hoe vaak komt kaakpijn voor?

Ongeveer 39% van alle mensen heeft klachten die te maken hebben met het kaakgewricht (Consalves 2010). Acute klachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan na een behandeling bij de tandarts, waarbij je lang met je mond open hebt gezeten. Maar kaakgewricht klachten en pijnlijke kauwspieren kunnen ook ontstaan door een ongeval, een overbelasting, of bijvoorbeeld een operatie. 

 

Wat zijn kaakklachten?

Klachten vanuit de kaak kunnen bestaan uit pijnklachten rondom de kaak, oorpijn, hoofdpijn of nekpijn met uitstralende pijn naar de kaak. Maar ook klemmen en tandenknarsen, pijn in het gezicht of hoofd, gevolgen van botbreuken e.d. en klachten in het hoofd-hals gebied die te maken hebben met spanning vallen onder kaakklachten. Het kaakgewricht is een heel complex gewricht dat zich bevindt tussen de onderkaak en de schedelbasis. Het is het enige gewricht waarbij het linker en het rechter gewricht tegelijk moeten bewegen. 

Heel vaak zijn mensen enorm beperkt in het openen van hun mond, doet kauwen (zeker op hard eten) pijn en kunnen ze niet fijn meer gapen (Dworkin 1990). Ook kunnen er knappende of krakende geluiden ontstaan bij opening van de mond. Soms worden kaak-klachten chronisch, in die gevallen is er vaak sprake van een combinatie van klachten (bijvoorbeeld ook hoofdpijn), stress en sensitisatie (het gevoeliger worden van het systeem (zie info bij PIJN EN HET BREIN). Spanning kan dus een rol spelen bij het continue aanspannen van de kauw- kaakspieren, je hebt soms dan ook wat gevoelige tanden en klemt veel je kiezen op elkaar. Daarnaast slapen mensen met chronische kaakklachten slecht (Gui 2014).

 

Het fysiotherapeutisch onderzoek

We maken gebruik van vragenlijsten om onderscheid te maken in het type pijn dat je ervaart in je kaakregio en doen daarna  een aantal testen. We onderzoeken of de pijn voortkomt uit je nek (met uitstraling naar je kaak) of dat het probleem in het kaakgebied (temporo-mandibulair gewricht) zélf ligt. Het lichamelijk onderzoek is gericht op: de hals, de borst, de wervelkolom, de schoudergordel, of het kauwstelsel waarbij de mondholte en kaakbewegingen beoordeeld worden.

We proberen er ook achter te komen of de kaakspieren overbelast zijn (door bepaalde gewoonten) en of de kaak vrij kan bewegen. Onze praktijk beschikt over oppervlakte EMG apparatuur om eventuele overmatige spanning in spieren objectief vast te leggen. 

 

Kijk naar dit filmpje als je wil weten hoe je kaakgewricht beweegt

 

De behandeling van kaakklachten en kaakpijn

In het geval van een probleem in de kaakregio bestaat de therapie allereerst uit voorlichting en adviezen, oefeningen in het ontspannen en goed (correct) kunnen aanspannen van de kaakspieren en indien nodig het mobiliseren (losmaken en sturen) van het kaakgewricht. Er is een hoge mate van bewijs dat manuele therapie effectief is bij problemen met de kaak (Calixtre 2015). Op onze youtube playlist kun je oefeningen nakijken en specifieke ontspanningsoefeningen doen voor je kaak, klik hier om naar de youtube playlist te gaan. 

In sommige gevallen is het nuttig om een splint aan te laten meten. Indien er geen verklaring binnen het bewegingsapparaat gevonden wordt, sturen wij de patiënt graag door naar één van de tandartsen waar wij mee samenwerken, voor verdere tandheelkundige diagnostiek. Maar ook als de klachten uit het kaakgewricht komen en er een structurele oorzaak is voor de klachten wordt je doorverwezen naar bijvoorbeeld een gnatoloog of kaakchirurg. 

 

ONZE FYSIO-EXPERTS BIJ KAAKPIJN EN KAAKLACHTEN

Onze fysio EXPERT op dit gebied is Marloes de Graaf. Als je klachten in het hoofd-hals gebied of rond je kaakgewricht hebt, waarbij je vermoed dat (een deel van) de oorzaak van de klachten in een temporomandibulaire disfunctie zou kunnen liggen, dan raden wij je aan een afspraak met Marloes Thoomes te maken. Indien nodig zal Marloes je doorverwijzen naar Annelies Zaal voor een consult dry needling, in het geval van verhoogde spanning rondom de kaak. 

 

FYSIO EXPERTS levert gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op maat bij kaak klachten. Fysiotherapie gericht op jouw klachten! FYSIO-EXPERTS zit in Hazerswoude Rijndijk, centraal gelegen tussen Alphen aan den Rijn (bij Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude Dorp) en Leiderdorp, Leiden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Spacer