/ Fysio-experts - DIABETES

BEWEEGZORG DIABETES

Ben je moe, lusteloos, of voel je je zwak? Heb je je suiker niet goed onder controle? Het lijkt misschien lastig om weer te gaan sporten. Toch zul je snel verbetering merken in je conditie en nemen je klachten af.

 

Wat is diabetes?

Het aantal mensen met diabetes neemt zeer snel toe, het komt veel voor en 90% van alle mensen met diabetes hebben type 2. Uit onderzoek blijkt dat bewegen een goede invloed op diabetes heeft. Met ons beweegprogramma sport je onder begeleiding, voel je je snel fitter en krijg je weer plezier in bewegen.

De symptomen die horen bij diabetes zijn: aandrang om veel te plassen (vooral s'nachts), veel dorst, toegenomen vatbaarheid voor infecties, voornamelijk schimmelinfecties (van de huid en de geslachtsorganen), een zwak, lusteloos en moe gevoel en wazig zien. Bij diabetes type is de ontwikkeling van symptomen vaak traag, waardoor het moeilijk kan zijn ze te herkennen.  

 

De ontstaanswijze van diabetes type 2 is complex; zowel genetische als omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol. Er is sprake van een verminderde werking van insuline in organen als lever-, spier- en vetweefsel (en onvoldoende insulinesecretie door de bètacel van de pancreas). Factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen van insulineresistentie en diabetes type 2 zijn onder andere overgewicht, de hoeveelheid "buik" vet, inactiviteit, voeding en leeftijd. Overgewicht komt bij 80 procent van de mensen met diabetes type 2 voor. Echter, zelfs bij overgewicht hebben lichamelijk actieve mensen 30 tot 50 procent minder risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

De dokter heeft vastgesteld dat je diabetes hebt, maar wat kun je er aan doen als je eenmaal te maken hebt gekregen met diabetes type 2? Medicatie, voeding en bewegen hebben de meeste impact op het stabiliseren van je glucose gehalte. De rustverbranding bij mensen met diabetes is lager dan bij gezonde mensen, daarnaast reageert het lichaam anders op koolhydraten en de vetstofwisseling. Waarschijnlijk heb je het advies gekregen om contact op te nemen met een diëtiste, dit kan eventueel bij ons in het pand. Bewegen zorgt er voor dat je insulinegevoeligheid verbeterd en glucose beter wordt opgenomen in je spieren.  

Helaas heb je zodra je diabetes hebt een grotere kans op het krijgen van een aantal andere aandoeningen. Ook hierom is het van heel groot belang om te bewegen, om de kans op het krijgen van deze aandoeningen te verkleinen.  

 

HET DIABETES PROGRAMMA

Het beweegprogramma is ontwikkeld voor mensen diabetes type 2 door het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie. Het programma is opgezet om mensen op een verantwoorde manier te ondersteunen in het behalen van individuele doelstellingen.

  • Er vind een uitgebreide intake en testprocedure plaats, op deze manier kunnen we inventariseren wat jouw doelen zijn en daar een plan voor maken
  • Er wordt 1x per week 12 weken lang getraind onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut
  • Naast het trainen vind er ook scholing plaats op het gebied diabetes
  • Na het afronden van het traject vindt er een eindevaluatie plaats

Het beweegprogramma duurt drie maanden, inclusief start- en eindmeting. Je traint één keer per week een uur. Indien gewenst is begeleiding bij je vervolgtraject mogelijk. De voorkeur gaat er naar uit dat je en diabetesdagboekje bij houdt, waarop je de bloedglucosewaarde voorafgaand en na een trainingssessie aangeeft. Je hebt hier een bloedglucosemeter voor nodig, in veel gevallen vergoedt de zorgverzekeraar dit, maar het is verstandig voorafgaand te overleggen. 

 

De kosten van het diabetes programma

De kosten voor dit programma worden door de meeste zorgverzekeraars geheel of voor een groot gedeelte vergoed! Informeer ernaar bij je zorgverzekeraar.

 

Toetsing

Ons programma is getoetst door het KNGF (onze beroepsvereniging), het KNGF heeft ons programma goedgekeurd. Daarnaast hebben de therapeuten speciale scholing gevolgd. Alleen programma’s die zijn goedgekeurd komen in aanmerking voor vergoeding bij de zorgverzekeraar.  

 

De tijden

De training voor diabetesgroepen vindt op verschillende momenten plaats.     

 

De begeleiding van de diabetesgroep

Onze fysio EXPERT op dit Laurie de Rooij.  

Spacer