/ Fysio-experts - ADEMTHERAPIE

ADEMTHERAPIE (METHODE DIXHOORN) BIJ FYSIO-EXPERTS

Heb je last van hyperventilatie? Heb je houding en ademhalingsproblemen? Of ben je erg vermoeid doordat je een onderliggende ziekte hebt als COPD/astma, Parkinson of bijvoorbeeld hartproblemen?

 

Wat is AOT (adem- en ontspanningstherapie)?

De methode AOT is een adem- en ontspanningstherapie die leert om te gaan met een te hoge spanning en stress. De methode geeft inzicht in de aard en de oorzaak van de spanningsklachten. Door ademtherapie met ontspanningstherapie te combineren wordt de natuurlijke adembeweging hersteld en leer je hoe je lichamelijk en geestelijk kunt ontspannen. AOT legt de relatie tussen de adembeweging en de wervelkolom, waardoor de adembeweging op een natuurlijke manier wordt beïnvloed. Dit gebeurt met oefeningen die via aandacht, voorstelling, houding, beweging en ademhaling effect hebben op de ademhaling en ontspanning. Zelfs mensen die al benauwd worden als ze aan het ademen denken, kunnen daarom baat hebben bij een behandeling.

Ontspanningstherapie is het bewust worden en leren hanteren van lichamelijke en mentale gespannenheid. Daarmee kun je ontdekken of een probleem samenhangt met een verhoogde spanning, die eigenlijk onnodig is en door uzelf verminderd kan worden.

 

De ademtherapeut

De ademtherapeut heeft een beroepsopleiding gevolgd tot adem- ontspanningstherapeut. De speciale expertise van de therapeuten is het onderzoeken van de rol van dysfunctionele spanning en de mogelijkheden om deze te verminderen. Een geregistreerd ademtherapeut heeft de basis en vervolgopleiding gedaan. Binnen de opleiding psychosomatisch fysiotherapie wordt er een introductie in AOT gegeven.

 

Hoe gaat de ademtherapeut te werk?

De ademtherapeut zal in eerste instantie inventariseren of AOT geïndiceerd is. De reden om AOT te starten is de wens om te onderzoeken welke rol onnodige gespannenheid speelt ten opzichte van de rol van de omstandigheden die de gespannenheid in stand houden. In het bijzonder gaat het om klachten zonder duidelijke oorzaak en zonder onderliggende aandoening (onverklaarde klachten). Maar het kan ook gaan om klachten bij een ziekte die onvoldoende verklaard worden door de aandoening. Elke aandoening is een bedreiging van het systeem en verhoogt de spanning, die naast de aandoening zelf ook klachten kan geven en het functioneren verstoren.

De behandeling start met een proefbehandeling van ongeveer vier sessies. Hierin wordt de indicatie voor adem- en ontspanningstherapie vastgesteld.

Samen met de therapeut wordt gezocht naar een instructievorm waarbij een waarneembare ontspanning ontstaat. Instructies kunnen zowel liggend, zittend of in staande houding worden gegeven. De oefeningen zijn in principe door iedereen uit te voeren en zijn gemakkelijk in het dagelijks leven toe te passen. Tijdens de behandeling wordt duidelijk of de klachten reageren op ontspanning. Je wordt bewuster van spanning en ontdekt waarop te letten om spanningsproblemen de baas te worden. Bijvoorbeeld door vaker rustpauzes te nemen, de ademhaling te reguleren, de schouders of kaken bewust los te laten of de aandacht te verleggen. Na vier sessies wordt het effect van de behandeling geëvalueerd. Gezamenlijk wordt bekeken of de behandeling voldoende resultaat heeft opgeleverd en het zinvol is om door te gaan.

 

Onze therapeuten

Willem van Wieringen is de ademtherapeut van FYSIO-EXPERTS. 

 

De eerste afspraak

Voor de eerste afspraak plannen wij (indien mogelijk) ruim de tijd in, je bent 45-50 minuten bij ons in de praktijk aanwezig en daarna maken wij een verslag en brengen jouw huisarts op de hoogte. Indien we slechts een enkele afspraak kunnen plannen omdat de agenda een "dubbele" afspraak (onderzoek en behandeling) niet toe laat, zullen wij een screening en intake uit voeren en zo snel mogelijk de tweede behandeling plannen. 

 

Verzekerd voor fysiotherapie?

Mensen tot 18 jaar hebben fysiotherapie in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig. De zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen.

Je kunt altijd bij een fysiotherapeut terecht, ook als je besloten hebt geen aanvullende verzekering te nemen. Je betaalt dan zelf het verschuldigde tarief aan de fysiotherapeut.

Spacer